Orientalny rosół z kurczaka

Orientalny rosół z kurczaka

Orientalny rosół z kurczaka


Składniki dla dwóch osób:
udko z kurczaka

marchew
seler
pietruszka
por
zielona papryka
4 łyżki pędów bambusa pociętych w zapałkę
łyżka sosu sojowego
gwiazdka anyżu
pół łyżeczki cukru
5 plasterków świeżego imbiru
pół pęczka kolendry
papryczka chili
sól
czarny pieprz
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
40 gram makaronu z fasoli mung

Przygotowanie:
Do garnka wrzucić włoszczyznę i udko.
Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Gotuj, aż mięso i warzywa zmiękną.
Dodaj gwiazdkę anyżu sos sojowy i sól.
Plastry imbiru posiekaj i dodaj do rosołu.
Paprykę pobaw nasion i pokój w średniej wielkości kostkę.
Chili posiekaj (jeśli wersję mniej pikantną usuń pestki).
Obie papryki dorzuć do garnka.
Makaron przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Lekko przestudź i pokrój.
Nałóż na talerze.
Kolendrę posiekaj. 
Makaron zalej rosołem i obficie posyp kolendrą. Smacznego :).

Orientalny rosół z kurczaka

Rosół ten można dowolnie modyfikować dodając różne przyprawy. Świetnie będzie smakowała również z makaronem ryżowym, sojowym, chińskim, a najbardziej z pierożkami nadziewanymi mięsem lub warzywami. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *