Meksykańskie spaghetti na ostro z makaronem z tortilli

Meksykańskie spaghetti na ostro z makaronem z tortilli

Meksykańskie spaghetti
Faza wstępna 

Składniki dla 2 osób:
1 duża lub 2 małe tortille
udziec z kurczaka bez skóry
4 łyżki kukurydzy  z puszki
1/2 dużej cebuli
5 pomidorków koktajlowych
2 kopiaste łyżeczki przyprawy fajita
płaska łyżeczka sambal oelek
płaska łyżeczka papryki ostrej
3 kopiaste łyżeczki łagodnego ajwaru
50 ml soku pomidorowego z kartonu
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Udziec z kurczaka posiekaj (jeśli robisz większą ilość, możesz zemleć w maszynce). Pomidorki natnij, zalej na chwilkę wrzątkiem, ściągnij skórę i pokrój w ćwiartki. Kukurydzę osącz na sicie z zalewy. Tortille zwiń w rulonik i pokrój makaroniki.

Meksykańskie spaghetti
Makaron z tortilli

Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i posiekane mięso kurczaka. Podsmaż. Teraz dodaj pomidorki, fajitę, pastę sambal oelek, paprykę w proszku i ajwar. Duś około 10 minut. Jeśli za bardzo odparuje to dodaj sok pomidorowy. Wrzuć pokrojoną tortillę i kukurydzę.

Meksykańskie spaghetti
Meksykańskie spaghetti

Podgrzewaj jeszcze chwilkę razem i rozkładaj na talerze. Smacznego :).

Meksykańskie spaghetti
Meksykańskie spaghetti

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *