Makaron z warzywami i kurczakiem w stylu chińskim

Makaron z warzywami i kurczakiem w stylu chińskim

Makaron z warzywami
Kurczaka obtocz w mące

Składniki dla 5 osób:
5 porcji ulubionego makaronu chińskiego
duży filet z kurczaka
świeża papryka czerwona
świeża papryka żółta
duża cebula
10 cm pora (biała część)
1/4 świeżego ananasa
1/3 opakowania mrożonych chińskich warzyw
olej kokosowy
łyżka sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
łyżka sosu sojowego grzybowego
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
łyżka octu winnego
3 łyżeczki cukru
sok z limonki
1/4 kostki warzywnej
mąka
sól

Przygotowanie:
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokrój w paski, posól i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i na dużym ogniu obsmaż szybko kurczaka na złoty kolor.

Makaron z warzywami
Usmaż na złoty kolor

Od razu przełóż mięso na ręczniki papierowe i osącz z tłuszczu. Papryki i cebulę  pokrój w grubą kostkę, a pora w grube półkrążki. Wrzuć warzywa na patelnię, na której smażył się kurczak.

Makaron z warzywami
Warzywa pokrój w dużą kostkę

W razie potrzeby dodaj trochę oleju. Po kilku minutach dorzuć mrożoną mieszankę chińską i wszystkie przyprawy. Smaż do momentu aż warzywa będą chrupiące, dorzuć pokrojonego w grubą kostkę ananasa.

Makaron z warzywami
Dodaj ananasa

Zawartość patelni, kurczaka oraz makaron przełóż do dużego garnka i dokładnie wymieszaj. Podgrzej i podawaj gorące danie. Smacznego :).

Makaron z warzywami
Makaron z warzywami

Chińszczyzna

Dzisiaj  obiadek był dedykowany naszym maluchom, dlatego danie było łagodne. Nasz Tomaszek dostał porcję dwa razy większą niż my i prawie całą zjadł :). Jedynie żółta papryka nie za bardzo mu pasowała, aczkolwiek kilka kawałków zjadł, bo to bardzo rezolutny chłopak i wie, że smaków trzeba się uczyć. Ma dopiero 8 lat, a już potrafi doceniać dobre jedzenie. Wyrośnie z niego prawdziwy koneser. 

Kuchnia chińska jest najbardziej znana spośród wszystkich kuchni azjatyckich. Charakterystyczną cechą tejże kuchni jest spożywanie wielu warzyw i mało tłuszczu. Mnie osobiście bardzo odpowiada, ponieważ uwielbiam warzywa i chętnie zjadam je pod różnymi postaciami. Chińczycy przywiązują ogromną wagę do spożywanych posiłków, wiąże się to z ich kulturą i filozofią. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *