Makaron soba z chipsami z boczku wędzonego

Makaron soba z chipsami z boczku wędzonego

Makaron soba
Zdjęcie wstępne

Składniki dla 2 osób:
wiązka makaronu soba
40 g ostrego sera z zieloną pleśnią (ilość zależna od indywidualnych upodobań)
średnia szalotka
2 garstki mrożonych borowików (w sezonie oczywiście świeżych)
kilka gałązek natki pietruszki
1/3 kostki bulionu grzybowego
50 g boczku wędzonego
łyżka śmietany
sól
pieprz

Przygotowanie:
Borowiki mrożone włóż do miseczki i rozmroź. Boczek pokrój w cieniutkie plasterki (możesz użyć gotowego w plastrach).Wysmażaj na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący. Gotowy wyłóż na ręcznik papierowy i osącz z tłuszczu. Wytopiony tłuszcz zbierz z patelni ręcznikiem papierowym i wrzuć na patelnię pokrojoną w kostkę szalotkę oraz pokrojone borowiki, dodaj odrobinę soli i pieprz. Smaż aż cebula się zeszkli. W między czasie ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Przełóż do durszlaka lub na sito. Do rondelka wlej wodę, która pozostała po rozmrażaniu grzybów, dodaj kostkę grzybową, przeżuć borowiki z szalotką, dodaj ser pleśniowy, rozgnieć go widelcem lub łyżką i wymieszaj. Chwilkę poduś razem. W tym czasie posiekaj listki natki pietruszki. Do rondla wrzuć makaron i wszystko razem podgrzewaj, aż będzie gorące. Nałóż makaron na talerze, dodaj chipsy z boczku i solidnie posyp natką pietruszki. Smacznego :).

Makaron soba
Makaron soba

Ser

Sery pleśniowe to jedne z produktów uznawanych za eleganckie czy nawet ekskluzywne. Ich obecność na stole podczas uroczystej kolacji czy przyjęcia, z pewnością, na każdym z gości zrobi dobre wrażenie. Jeśli do tego odpowiednio dobierzemy do serwowanych serowych specjałów wino, spektakularny i niezapomniany efekt murowany!

   Sery pleśniowe występują pod wieloma postaciami, tj. wyróżnia się bardzo wiele ich gatunków. Niektóre z nich są na tyle popularne, że ich nazwy nie brzmią dla nas obco – nawet, jeśli ich nie jadamy, kojarzymy ich opakowania ze sklepowych półek, z których bierzemy chociażby jogurty, twarogi czy sery kanapkowe. Zwolenników serów pleśniowych jest w naszym kraju coraz więcej. Coraz więcej osób chciałoby również skosztować tych cenionych na całym świecie śródziemnomorskich produktów mlecznych, ale nie za bardzo wie, od którego zacząć, jak je wybrać, które są najłagodniejsze w smaku i zapachu itd. Przedstawiamy więc krótki przewodnik po serach pleśniowych – ich podział oraz najpopularniejsze odmiany. Dzięki niemu każdy będzie wiedział, który ser najlepiej odpowie jego gustom i potrzebom.
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,sery-plesniowe-rodzaje-gatunki-i-wartosci-odzywcze.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *