Lekka zupa rybna z mango i szpinakiem

Lekka zupa rybna z mango i szpinakiem

Składniki dla 2 osób:
0,5 litra bulionu rybnego lub warzywnego
200 – 250 g ulubionej białej ryby (u nas była polędwica z dorsza),
50 g świeżego szpinaku
1/2 małego owocu mango lub kawałek papai
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
2 cm świeżego imbiru
papryczka chili zielona lub czerwona
średniej wielkości pomidor
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
olej
duża szczypta mielonego pieprzu

Przygotowanie:
Obierz cebulę, czosnek, mango, pomidora i imbir (ten ostatni najlepiej się obiera za pomocą łyżeczki).
Cebulę, czosnek i imbir pokrój w jak najcieńsze plastry.
Pomidora w półplastry, mango w niewielką kostkę, a rybę podziel na 4-5 kawałków.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć cebulę, czosnek i imbir.
Przesmażaj, aż cebula się zeszkli i dodaj rybę.
Dodaj sos rybny.
Smaż po 2-3 minuty z każdej strony i wyjmij rybę na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Do cebuli wlej dodaj bulion i dodaj mango, pomidora i papryczkę chili (ja dodałam w całości, ale możesz przekroić na kilka kawałków).
Dodaj sos sojowy.
Gotuj razem 15 minut.
W tym czasie rybę pokrój na mniejsze kawałki – takie na raz do buzi.
Do zupy dodaj szpinak i rybę.
Dopraw pieprzem.
Gotuj 2-3 minuty i rozlewaj zupę na talerze. Smacznego :).

Tinola, czyli lekka zupa rybna pochodząca z Filipin. W kuchni filipińskiej można znaleźć wiele wpływów z innych kultur. Zupy zazwyczaj są bardzo zróżnicowane, ale zazwyczaj gęste i pożywne z dużymi kawałkami mięsa lub ryb. Natomiast po dodaniu do nich ryżu traktowane są jako danie główne. Najważniejszym i najobfitszym jednak posiłkiem jest śniadanie. Ryż jest jednym ze składników niemalże wszystkich posiłków, również deserów. Używa się go też w postaci mąki lub makaronu. Ciekawostką jest to, że w przeciwieństwie do innych krajów azjatyckich, na Filipinach nie używa się pałeczek, a sztućców. Na wsiach często tylko rąk.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *