Kurczak z woka z warzywami z czerwoną pastą curry

Kurczak z woka z warzywami z czerwoną pastą curry 

Kurczak z woka
Warzywa pokrój

Składniki dla 2 osób:
2 porcje ulubionego chińskiego makaronu
udziec z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
5 cm pora
1/2 średniej cebuli
4 suszone spore grzyby shitake
1/3 średniej cukinii
ząbek czosnku
pasta curry
1/2 łyżeczki sambal oelek
1/2 łyżeczki kurkumy
kiełki z fasoli mung i soczewicy do smażenia
1/3 ekologicznej kostki bulionowej
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
olej kokosowy
Marynata do kurczaka:
łyżka sosu grzybowo sojowego
łyżka sosu rybnego

Przygotowanie:
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 2-3 godziny. Po tym czasie pokrój je w paseczki, podobnie pokrój paprykę i cukinię. Pora i cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Kurczaka drobno pokrojonego przełóż do miseczki i zamarynuj w w sosie rybnym oraz w sosie grzybowo sojowym. Odstaw na 1/2 godziny. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i na bardzo silnym ogniu smaż kiełki przez 2-3 minuty.

Kurczak z woka
Smaż kiełki

Przełóż do miseczki. Dodaj do woka odrobinę oleju i smaż kurczaka przez 2-3 minuty. Wyjmij, przełóż do kiełków. Teraz smaż paprykę i cebulę, po 2 minutach dorzuć pora, cukinię, czosnek i grzyby. Smaż jeszcze przez około 5 minut, wlej około 1/2 szklanki wody. Dodaj wszystkie przyprawy. Gdy warzywa będą chrupiące dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i podawaj. Smacznego :).

Kurczak z woka
Kurczak z woka

Kiełki

Kiełki pojawiały się w Polsce w latach 90- tych, ale tak naprawdę to dopiero niedawno trafiły do naszej codziennej diety (popularne były jedynie kiełki rzeżuchy i to zazwyczaj sadzone tylko raz w roku na Wielkanoc. Teraz w naszych sklepach można kupić przeróżne rodzaje kiełków i zdobywają one coraz więcej zwolenników. W ziarenkach roślin znajdują się witaminy, minerały i białka. W czasie kiełkowania uwalniają się z nich enzymy, które tak przerabiają te wartości odżywcze by nasz organizm mógł je przyswoić. Dlatego kochani zjadajmy kiełki :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *