Kurczak Ezechiela

Kurczak Ezechiela, danie kuchni żydowskiej

Kurczak Ezechiela, danie kuchni żydowskiej

Kurczak Ezechiela, danie kuchni żydowskiej. Przepis z książki „Kuchnia świata”.

Składniki dla 2 osób:
4 pałki (podudzia) z kurczaka – możesz użyć dowolnych części
5 dużych czarnych oliwek lub 10 małych
8 dużych liści szałwi
gałązka rozmarynu
8 dużych liści bazylii
duży, dojrzały pomidor
olej roślinny
sól
pieprz
3 – 4 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:
Kurczaka posyp solą i pieprzem, i odstaw do lodówki na 20 minut.
W garnku o grubym dnie rozpuść olej i wrzuć mięso.
Obsmaż z wszystkich stron.
Oliwki pokrój w plasterki.
Pomidora sparz, przelej zimną wodą i obierz ze skóry.
Pokrój w kostkę.
Zioła umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
Czosnek obierz i drobno posiekaj lub zmiażdż.
Do obsmażonego mięsa wrzuć oliwki, pomidory, czosnek i zioła.
Duś, aż kurczak będzie miękki.
Wlej wino i gotuj jeszcze do odparowania sosu. Smacznego :).

Kurczak Ezechiela
Kurczak Ezechiela

Kuchnia koszerna

Produkty, potrawy i używane w kuchni żydowskiej przyprawy mają ogromne znaczenie, chodzi o koszerność pożywienia. Pobożny Żyd ma obowiązek przestrzegania kaszrut. Zazwyczaj nawet Żydzi mają kłopot z udzieleniem wyczerpującej odpowiedzi na pytanie co oznacza koszerność, ale każdy przestrzega tradycyjnych nakazów. Dlatego nie jada się wieprzowiny, koniny, ośliny ani mięsa drapieżnych ssaków, ptaków, ryb i skorupiaków. Dopuszczalna jest wołowina, cielęcina, baranina i jagnięcina oraz drób i niedrapieżne ryby złowione siecią. Przed przyrządzaniem mięsa lub ryb dokładnie usuwa się z nich krew. Nie wolno też łączyć potraw mięsnych z mlecznymi, które trzeba gotować w oddzielnych naczyniach. Wiele lekkich posiłków opiera się na zbożach, makaronach i warzywach, które uznaje się za neutralne, czyli można łączyć je zarówno z mięsem, jak i nabiałem. Warto zauważyć, że wszelkie zakazy i nakazy religijne miały też znaczenie higieniczne. Chroniły przed bakteriami i wirusami, chorobami odzwierzęcymi, a nawet zwykłymi zakażeniami układu trawiennego. Informacje zaczerpnęłam z tej samej książki co przepis :). 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *