Kotleciki mięsno warzywne w stylu marokańskim

Kotleciki mięsno warzywne w stylu marokańskim

Kotleciki mięsno warzywne
Kotleciki mięsno warzywne

Składniki dla 2 osób:
kotlet z karczku
szklanka mrożonki „warzyw chińskie”
2 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek koperku
płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
płaska łyżeczka mieszanki marokańskiej
łyżeczka czerwonej pasty curry
płaska łyżeczka przyprawy cevapcici
jajko
mąka
łyżka bułki tartej
1/2 małej bułki
mleko
masło klarowane

Przygotowanie:
1/2 małej kajzerki zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Karczek zmiel razem z warzywami, koperkiem, pietruszką i ząbkami czosnku. Pod koniec mielenia wrzuć do maszynki 2 łyżki bułki tartej i zmiel. Do miski z mięsem dodaj przyprawę do mięsa mielonego, mieszankę marokańską, czerwoną pastę curry, przyprawę cevapcici, odciśniętą z mleka bułkę oraz wbij małe jajko. Wymieszaj i dodawaj mąkę do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Formułuj w dłoniach kotleciki i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Smacznego :).

Kotleciki mięsno warzywne
Kotleciki mięsno warzywne

Został nam 1 kotlet z karczku, dla dwóch osób to trochę za mało, postanowiliśmy go rozmnożyć. Na początku myśleliśmy o grzybach, ale jako że w zamrażalniku znalazła się  warzywna mieszanka chińska, więc postanowiliśmy dodać ja do karczku. Chcieliśmy też, żeby te nasze kotleciki nabrały charakteru, zaczęło się od pasty curry. Jeszcze ciągle czegoś brakowało, padło na mieszankę marokańską, już było dobrze. Na koniec jeszcze płaska łyżeczka przyprawy cevapcici i było doskonale. Tak o to wyszło danie jeszcze przez nikogo chyba nie zrobione :). Kotlety bardzo nam smakowały :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *