Kokosowe żołądki kacze

Kokosowe żołądki kacze podane w stylu azjatyckim

Kokosowe żołądki kacze podane w stylu azjatyckim

Składniki na 3-4 porcje:
400 g żołądków z kaczki
0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu roztartego w moździerzu
łyżeczka soli
łodyga trawy cytrynowej lub pół łyżeczki suszonej
6-8 cienkich plasterków imbiru posiekanych
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki płatków chili
łyżeczka kurkumy
gwiazdka anyżu
niewielki kawałek kory cynamonowej, 6-7 cm
200 ml mleczka kokosowego
olej
kilka gałązek świeżej kolendry

Przygotowanie:
Żołądki pokrój w plasterki i przełóż do miski.
Dodaj do nich pieprz kolorowy, chili, kurkumę, cukier i sól.
Wymieszaj dokładnie, by wszystkie kawałki pokryły się przyprawami.
Obsmaż mięso na oleju na złoty kolor.
Zalej mleczkiem kokosowym.
Dodaj korę cynamonu, anyż, trawę cytrynową i imbir.
Gotuj około 2 godzin, mięso musi być bardzo miękkie.
Podawaj z bagietką (my tak własnie zjedliśmy) lub z ryżem basmati albo jaśminowym.
Udekoruj listkami kolendry. Smacznego :).

Kokosowe żołądki kacze
Kokosowe żołądki kacze

Anyż

Jako przyprawa anyżek zrobił furorę już w starożytnych Chinach. Dziś również dodaje się go do potraw z drobiu lub wieprzowiny. Jest jednym ze składników coraz bardziej popularnej w naszym kraju przyprawy „pięć smaków”. Anyż często dodaje się do ryb i małży, czystych zup, dań z porami i dynią. Ma on orzeźwiający i lekko słodki smak. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, to reguluje wydzielanie soków trawiennych i śluzów we wszystkich etapach przemiany materii, likwiduje też wzdęcia i kolki.
Cynamon
Znany w Chinach jest już w 2700 roku przed naszą erą, o czym wzmiankę znaleziono w chińskiej księdze zielarskiej. Starożytni Chińczycy nie tylko stosowali go do dosmaczania potraw, ale smarowali się olejkiem z niego do zanim oddali się miłosnym uniesieniom. Olejek cynamonowy uwrażliwiał zmysły :). 
Cynamon jest jednym ze składników wielu mieszanek przyprawowych. Takie najbardziej znane nam to wspomniana już wyżej przyprawa 5 smaków, a druga, to jeszcze popularniejsze curry. Cynamon ma gorzkawy, a zarazem słodki smak i wspaniały korzenny aromat. W kuchni chińskiej dodaje się go często do pikantnych potraw mięsnych. Zresztą ja już też dodawałam go do przeróżnych dań, które nie mają nic wspólnego z kuchnią azjatycką i potwierdzam, że doskonale się komponuje z mięsem :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *