Kaczka z woka z warzywami i orzechami arachidowymi

Kaczka z woka z warzywami i orzechami arachidowymi

Kaczka z woka z warzywami i orzechami arachidowymi

Składniki dla 2 osób:
pierś z kaczki
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
duża szalotka
2 papryczki chili
100 g makaronu chińskiego
4 średnie pieczarki
ząbek czosnku
kilkanaście orzechów arachidowych + kilka do dekoracji
łyżeczka jasnego sosu sojowego
łyżeczka sosu teriyaki
łyżeczka sosu piri piri
łyżeczka płaska cukru trzcinowego
łyżeczka octu ryżowego
łyżka sosu śliwkowego
łyżeczka oleju sezamowego
łyżeczka sosu rybnego
łyżeczka startego imbiru
łyżeczka mąki
olej

Przygotowanie:
Pierś kaczki pokrój na cienkie plastry.
Papryki chili pokrój drobno.
Czerwoną i żółtą paprykę oraz szalotkę pokrój w grubą kostkę.
Pieczarki obierz lub nie i pokrój w ćwiartki albo ósemki.
Imbir obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
Orzechy posiekaj grubo.
W woku rozgrzej olej i wrzuć kaczkę, smaż na dużym ogniu ciągle mieszając aż zmieni kolor (około 2 minuty).
Przełóż do miseczki.
Na patelnię wrzuć orzechy (część odłóż do posypania gotowego dania) i pieczarki.
Przesmażaj razem około 5 minut i dodaj papryki, szalotkę i posiekany czosnek.
Smaż na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną. Możesz podlać 1/4 szklanki wody.
Dodaj wszystkie przyprawy.
W międzyczasie przygotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do gotowych warzyw dodaj makaron i kaczkę. Podgrzej wszystko razem cały czas mieszając.
Rozkładaj na talerze i posyp pozostawionymi orzechami. Smacznego :).

Kaczka z woka z warzywami
Kaczka z woka z warzywami

Kuchnia pachnąca przyprawami

Kuchnia azjatycka należy do moich ulubionych. Zawsze z przyjemnością zajadamy dania z tamtej części świata. Od momentu gdy przygotowujemy co niektóre na woku, przyrządzanie stało się jeszcze prostsze. Ktoś czytając przepis, a szczególnie składniki mógłby pomyśleć, że to dość skomplikowane, tyle różnych przypraw. No faktem jest, że dobrze być zaopatrzonym w różne azjatyckie dodatki do potraw, aby wydobyć z nich właściwy smak, ale czasem wystarczy też niewiele poza sosem sojowym i też jest ok.
Przygotowując chińszczyznę trzeba pamiętać, że przed przystąpieniem do smażenia trzeba wszystko przygotować i mieć pod ręką, ponieważ po rozpoczęciu procesu smażenia wszystko zaczyna się dziać bardzo szybko i tylko dodajemy do woka i mieszamy :).
Zobacz również przepis na kurczaka w stylu chińskim:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/makaron-z-warzywami/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *