Gulasz po marokańsku podany z kaszą kuskus

Gulasz po marokańsku podany z kaszą kuskus

Gulasz po marokańsku podany z kaszą kuskus

Składniki dla 2 osób:
200 g mięsa z udźca indyka
spora szalotka
200 ml czerwonego wina
1/2 puszki krojonych pomidorów
1/2 kostki  bulionu warzywnego
1/2 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku posiekanego
2 łyżeczki marokańskiej przyprawy Ras el hanout
łyżeczka kurkumy
łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
łyżeczka pasty harissa
olej roślinny
2 łyżki śmietany 30 %
łyżeczka mąki krupczatki
kasza kuskus

Przygotowanie:
Mięso pokrój w niedużą kostkę.
Cebulę obierz i posiekaj.
Rozgrzej olej wrzuć mięso, cebulę i czosnek.
Przesmażaj kilka minut, często mieszając.
Dodaj pozostałe składniki poza pomidorami i duś aż mięso będzie miękkie.
Dołóż pomidory i gotuj jeszcze chwilę razem.
W tym czasie przygotuj kaszę kuskus zgodnie z opisem na opakowaniu.
Na koniec dodaj 2 łyżki śmietany rozmieszane z łyżeczką mąki. Zagotuj.
Na talerze nakładaj kaszę i dodaj sos. Smacznego :).

Gulasz po marokańsku
Gulasz po marokańsku

Maroko

Kuchnia marokańska od czasu do czasu pojawia się w naszej kuchni. Teraz sprawa jest znacznie ułatwiona, gdyż można kupić mieszankę przypraw. Kiedyś trzeba było się nakombinować. Dla zainteresowanych podam teraz co w chodzi w skład tej mieszanki, którą my użyliśmy do przygotowania dzisiejszego obiadu: chili, goździki, kolendra, ziele angielskie, kmin rzymski, pieprz, cynamon, imbir, kardamon, kurkuma, gorczyca, gałka muszkatołowa. 

Głównym posiłkiem w Maroku jest ten podawany w środku dnia. Jego obfitość jest normą, z wyjątkiem świętego miesiąca Muzułmanów Ramadanu. Obiad zazwyczaj zaczyna się od zimnych i gorących sałatek, które podawane są w postaci tadżin lub gulaszu. Następnie podaje się najpożywniejsze dania, zwykle w postaci jagnięciny lub drobiu z dodatkiem dużej porcji kuskusu wymieszanego z mięsem oraz warzywami. Łagodząca filiżanka słodkiej herbaty miętowej stanowi kojącą nutkę posiłku. W Maroku często zjada się posiłki przy użyciu tylko trzech pierwszych palców, nie rzadko też jako łyżkę wykorzystuję się kawałek chleba. 
Zobacz również przepis na marokański ryż szafranowy z gulaszem drobiowym:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/kurczak-po-marokansku/#comment-140

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *