Czysty rosół po żydowsku

Czysty rosół po żydowsku

Składniki:
cały kurczak lub połowa dużego podzielonego na mniejsze kawałki
kilka serc lub żołądków drobiowych
olej słonecznikowy
200 ml białego wytrawnego wina
2 duże marchewki obrane i pokrojone w dwu centymetrowe plastry
3 łodygi selera naciowego pokrojone na 3-4 cm kawałki
2 średnie cebule obrane i pokrojone w ósemki
duża rzepa lub dwie mniejsze, obrane i pokrojone w ósemki
po pół pęczka natki pietruszki, kolendry i koperku
mała gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku
50 g świeżego imbiru obranego (najlepiej się to robi łyżeczką) i pokrojonego w cienkie plastry
20 ziaren czarnego pieprzu
5 całych ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
sól

Przygotowanie:
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć kawałki kurczaka.
Obsmażaj ze wszystkich stron przez 4-5 minut.
Wyjmij kurczaka.
Wylej olej z garnka i przetrzyj go papierowym ręcznikiem.
Wlej wino i gotuj na małym ogniu przez 1 minutę.
Do wina dołóż kurczaka oraz pokrojone na mniejsze kawałki podroby.
Zalej wodą i gotuj 10 minut.
Przez cały proces gotowania ma być tyle wody, by tylko przykrywała zawartość garnka. W razie potrzeby uzupełniaj.
Dodaj seler, marchewkę, rzepę i cebule.
Zioła zwiąż nitką kuchenną w pęczek i dołóż do garnka.
Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie, pieprz oraz imbir.
Dopraw do smaku solą.
Całość gotuj przez 1,5 godziny na bardzo małym ogniu.
Wyjmij kurczaka z rosołu, przestudź i obierz od kości.
Mięso zalej odrobiną bulionu, żeby się nie wysuszyło i odstaw w chłodne miejsce.
Kości ponownie wrzuć do rosołu i gotuj jeszcze przez godzinę.
Gorącą zupę przecedź przez sito.
Rosół rozlewaj do miseczek i posyp koperkiem.
Taki rosół w Jerozolimie podaje się z pyzami – knejdlach, ale ja podałam z makronem. Smacznego :).

Ten rosół w kulturze żydowskiej uznawany jest od wieków za uzdrawiający. Każda gospodyni domowa, podobnie jak i u nas, ma na niego swój własny sposób. Ja oparłam się na przepisie z książki „Jerozolima”, której autorami są Yotam Ottolenghi oraz Sami Tamimi :).
Mięsko z rosołu wykorzystam do przygotowania galaretki, zaleję ją tym rosołem. Ponieważ zupa smakuje świetnie, to z pewnością w postaci galaretki będzie podobnie. Dodam tylko trochę czosnku i groszek oraz porządnie dosmaczę pieprzem i dodatkowo posolę odrobinę.

Czysty rosół po żydowsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *