Cholera

Cholera – potrawa szwajcarska zaskakująca smakiem

Cholera – potrawa szwajcarska zaskakująca smakiem

Cholera
Ziemniaki, jabłko i gruszka

Składniki dla 2 osób:
gotowe ciasto francuskie
7 cm pora
średnia cebula
6 plastrów surowego boczku wędzonego
1/4 jabłka kwaskowatego (u nas szara reneta)
1/4 gruszki
50 g sera raclette (nie mieliśmy i dodaliśmy po prostu parmezan)
2 średnie ziemniaki
sól
pieprz
żółtko

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach.Ostudź, mogą być ugotowane również poprzedniego dnia. Pokrój je w male kawałki. Pora i cebulę pokrój w kostkę, podobnie gruszkę i jabłko. Boczek pokrój w zapałki i smaż na patelni, aż stanie się chrupiący, zdejmij go z patelni, a na pozostały po smażeniu tłuszcz wrzuć pora i cebulę. Smaż aż zbrązowieją. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż ok 150 g ciasta francuskiego, drugie tyle odłóż na bok. Na ciasto rozłóż równomiernie ziemniaki, ale brzegi zostaw puste. Na ziemniaki rozłóż jabłka i gruszkę, następnie por i cebulę, a na koniec boczek.

Cholera
Pozostałe składniki

Teraz nałóż drugą warstwę ciasta i zawiń brzegi, nakłuwaj ciasto widelcem i posmaruj rozbełtanym żółtkiem.

Cholera
Cholera

Piecz w temperaturze 180 stopni, aż będzie rumiane (około 30 minut ). Smacznego 🙂

Cholera
Cholera

Inspiracją do przygotowania tego dania było zdjęcie potrawy opublikowane przez znajomą z fb, zaskakująca nazwa i wiedziałam że musimy to zrobić. Zbyszek znalazł przepis na jakiejś angielskiej stronie, nie podam linku, ponieważ nie zapisaliśmy. Bardzo smaczna potrawa. Doczytaliśmy, że nazwa wzięła się od zakaźnej choroby o tej samej nazwie. Podczas epidemii w XIX wieku, zamarł handel, ludzie zaimprowizowali potrawę z tego co akurat mieli pod ręką. Obecnie to danie wcale nie jest dobrze znane w Szwajcarii. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *