Bucatini w sosie pomidorowym pachnący świeżymi ziołami

Bucatini w sosie pomidorowym pachnący świeżymi ziołami

Bucatini w sosie pomidorowym
Dodaj zioła

Składniki dla 2 osób:
1/2 puszki krojonych pomidorów
50 g wędzonego surowego boczku
mała szalotka
trzy łyżki listków bazylii pokrojonych w paseczki + kilka listkówdo dekoracji
5-6 gałązek tymianku
2-3 gałązki majeranku
2 duże ząbki czosnku
łyzka oliwy
makaron bucatini, bądź spaghetti według uznania
twardy ser do posypania dania

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedź. Szalotkę i boczek pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć boczek z cebulą. Smaż na małym ogniu, aż boczek będzie chrupiący a cebula zeszklona. Dorzuć czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę, przesmażaj do uwolnienia aromatu. Dodaj pomidory oraz zioła.

Bucatini w sosie pomidorowym
Duś aż sos zgęstnieje

Duś aż sos zgęstnieje. Wyciągnij łodyżki tymianku. Przełóż sos do garnka po gotującym się makaronie, dodaj makaron i podgrzewaj razem. Gorący makaron rozłóż na talerze, posyp świeżo startym serem, udekoruj bazylią i podawaj. Smacznego :).

Bucatini w sosie pomidorowym
Bucatini w sosie pomidorowym

Makarony kocham prawie tak samo jak zupy. A najbardziej takie, które nie mają zbyt wielu składników. Sos pomidorowy, z którym zjedliśmy bucatini był bardzo aromatyczny i pyszny. Wspaniale otulił makaron. Najpopularniejszymi sosami do makaronów są sos boloński, pomidorowy, pesto, z gorgonzolą, curry oraz w Polsce na pewno sos grzybowy i gulasze różne.

Kolorowe makarony

Coraz wiekszę popularnością cieszą się makarony kolorowe. W bardzo prosty spocób można samemu takie makarony zrobić. Aby uzyskać makaron różowy wystarczy dodać sok z buraków, oczywiście ilość soku jest uzależniona od ilości mąki. Kolor czarny otrzymamy poprzez dodanie do mąki barwinika z mątwy, który mozemy kupić w supermarketach na dziale rybnym. Zazwyczaj jest on sprzedawany w małych saszetkach. Aby otrzymać makaron zielony wystrarczy drobno posiekać pęczek natki pietruszki, zawinąć w gazę albo ściereczkę i wycisnąć z niej sok, który dodać do wyrabianego ciasta. Makaron koloru żółtego otrzymamy poprzez dodanie do ciasta kurkumy rozpuszczonej w wodzie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *