Bucatini all' amatriciana

Bucatini all’ amatriciana pachnące bazylią

Bucatini all’ amatriciana pachnące bazylią

Bucatini all’ amatriciana pachnące bazylią

Składniki dla 2 osób:
100 g makaronu bucatini
5-6 plastrów szynki serrano
mała papryczka ostra lub łagodna
2 ząbki czosnku
mała cebula
2 łyżki oliwy
1/2 kostki warzywnej
duży pomidor
3 gałązki bazylii
2-3 łyżki startego sera

Przygotowanie:
Makaron bucatini ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedź.

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz paprykę, gdy cebula się zeszkli dorzuć czosnek.
Szynkę pokrój w paseczki i dodaj do garnka, podsmaż.
Pomidora natnij na krzyż, sparz wrzątkiem, po 15 sekundach przelej solidnie bardzo zimną wodą i obierz ze skórki.
Przekrój na pół, (możesz usunąć gniazda nasienne) pokrój w grubszą kostkę i dodaj do garnka.
Dołóż 1/2 kostki warzywnej. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut.
Bazylię posiekaj najlepiej nożem ceramicznym lub plastikowym, ewentualnie porozrywaj palcami. Odłóż trochę do dekoracji.
Ser zetrzyj na tarce.
Do gotowego sosu dodaj makaron, posiekaną bazylię oraz połowę sera.
Dokładnie wymieszaj. Rozkładaj na talerze. Posyp resztą sera oraz udekoruj świeżą bazylią. Smacznego 🙂

Bucatini all' amatriciana
Bucatini all’ amatriciana

Makaron i sosy

Makaron bucatini bardzo fajnie sprawdza się do sosów. Jest jednym z naszych ulubionych makaronów i dość często go przygotowujemy. Nie jest tak popularny jak makaron spaghetti i prawdopodobnie dlatego nie we wszystkich sklepach można go kupić. Ale jak to powiadają dla chcącego nic trudnego, jak się chce to i się znajdzie. Co fajnego jest w tym makaronie? Przede wszystkim to, że w środku każdego makaronu jest dziurka, która podczas mieszania z sosem napełnia się nim, a to zdecydowanie podnosi walory smakowe makaronu. Czasami makaron ten gotuję w bulionie, bo fajnie przechodzi jego smakiem.

Kolejnym powodem który przemawia za tym makaronem jest po prostu to, że my uwielbiamy makarony, a najbardziej takie podane z sosem składającym się z niewielu składników. Zresztą podobnie jak z pizzą, im mniej składników tym lepsza pizza. Właśnie to mnie urzekło we włoskiej kuchni, że jest aromatyczna i niezbyt skomplikowana i wspaniała w swojej prostocie :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *