Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia z leśnymi grzybkami marynowanymi

Tatar ze śledzia z leśnymi grzybkami marynowanymi


Tatar ze śledzia z leśnymi grzybkami marynowanymi

Składniki dla 4 osób:
4 filety śledziowe a’la matias
2 średnie ogórki konserwowe
kawałek grillowanej papryki czerwonej ze słoika
5-6 grzybków marynowanych
2 jajka ugotowane na twardo
średnia czerwona cebula
natka pietruszki
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
łyżeczka dobrej musztardy francuskiej
pieprz

Tatar ze śledzia z leśnymi grzybkami marynowanymi
Tatar ze śledzia 

Przygotowanie:
 Filety a’la matias mocz przez kilka godzin w zimnej wodzie, co godzinę wymieniaj wodę. Jeśli nie są już zbyt słone osusz na papierowych ręcznikach. Filety śledziowe, jajka, ogórki, paprykę, grzyby i cebulę pokrój w małą kostkę i przełóż do miseczki. Majonez, jogurt naturalny i musztardę francuską połącz ze sobą. Skosztuj, dodaj tyle świeżo zmielonego pieprzu, ile lubisz. Powstały sos wymieszaj ze śledziem i innymi składnikami. Włóż minimum na 2 godziny do lodówki, tatar powinien być podawany schłodzony. Smacznego :).

Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia, to kolejna alternatywa dla lubiących tę rybę. Można kombinować ze składnikami takimi jakie się lubi. Poza śledziem obowiązkowo w tatarze powinna się znaleźć cebula i grzybki marynowane. Jednak nie za dużo grzybków, ponieważ nie mogą zdominować potrawy, prym muszą wieść śledzie. Można dodać oliwki, kapary, paprykę chili, w zależności od indywidualnych upodobań. I pamiętaj, wszystko musi być pokrojone w drobną kosteczkę. Zamiast sosu takiego jak ja przygotowałam możesz dodać po prostu oliwę, która spoi ze sobą składniki. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *