Tamatar macchi, czyli dorsz w pomidorach z karmelizowaną cebulą

Tamatar macchi, czyli dorsz w pomidorach z karmelizowaną cebulą

Tamatar macchi
Tamatar macchi

Składniki dla 2 osób:
300 g polędwicy z dorsza lub innej białej ryby
łyżka soku z cytryny
sól ok. 0,5 łyżeczki lub mniej
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki oleju roślinnego + do smażenia
łyżeczka cukru
średnia cebula, drobno pokrojona
łyżeczka imbiru startego na małych oczkach tarki
duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/4 mielonych nasion fenkułu
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/2 mielonej papryczki chili
1/4 puszki krojonych pomidorów

Przygotowanie:
Rybę połóż na dużym talerzu i delikatnie natrzyj sokiem z cytryny zmieszanym z 1/4 łyżeczki soli, z 1/4 łyżeczki kurkumy i odstaw na 10 – 15 minut. Na patelnię wlej tyle oleju, żeby przykrył dno 1 – centymetrową warstwą. Rozgrzej na średnim ogniu. Na gorący olej połóż rybę.

Tamatar macchi
Smaż z obu stron

Smaż aż z obu stron będzie przypieczona i utworzy się cienka chrupiąca skorupka. Zdejmij z patelni i osącz na ręczniku papierowym.
W rondlu lub na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wsyp łyżeczkę cukru. Czekaj aż zbrązowieje, ale uważaj żeby nie sczerniał. Wrzuć cebulę i smaż 5 minut, aż będzie miękka. Dodaj czosnek wymieszany z imbirem i smaż jeszcze 3-4 minuty. Wrzuć mielone nasiona fenkułu i kolendry (jeśli nie masz mielonych, to rozetrzyj w moździerzu), sproszkowane chili i resztę kurkumy. Smaż około minuty, gdy poczujesz aromat ziół dodaj pomidory. Dodaj resztę soli. Mieszaj i gotuj, aż sok pomidorowy odparuje. Połóż na wierzchu rybę i ogrzej. Podawaj z ryżem basmati. Smacznego 🙂

Tamatar macchi
Tamatar macchi

Kuchnia hinduska

Przepis został zaczerpnięty z książki: „Kuchnia indyjska – autentyczne przepisy z całych Indii”, my zmniejszyliśmy o połowę składniki, ponieważ obiad był przeznaczony dla dwóch osób. Było bardzo smacznie i naturalnie aromatycznie. Kuchnia indyjska jest chyba jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata. Do wszystkich dań dodaje się mnóstwo aromatycznych przypraw. Większość z nich jest dostępna już w niektórych naszych sklepach, trzeba je tylko jeszcze umieć odpowiednio łączyć. Ja na razie jeszcze nie do końca potrafię, dlatego wolę się wspomagać póki co sprawdzonymi przepisami. Kochani miłego dnia życzę :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *