Stek z tuńczyka ze świeżym rozmarynem

Stek z tuńczyka ze świeżym rozmarynem

Stek z tuńczyka ze świeżym rozmarynem

Stek z tuńczyka
Posyp rozmarynem

Składniki dla 2 osób:
2 steki z tuńczyka
łyżeczka świeżego rozmarynu, ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonego
sól
pieprz
oliwa 

Przygotowanie:
Steki posyp solą i pieprzem oraz posiekanym rozmarynem. Posmaruj  steki oliwą i odstaw na minimum 1/2 godziny. Mocno rozgrzej patelnię grillową, smaż po 1,5 minuty z każdej strony.

Stek z tuńczyka
Smaż na mocno rozgrzanej patelni

Podawaj z ulubioną surówką i ziemniaczkami. Smacznego :).

Stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka

Tuńczyk

Tuńczyk z puszki bardzo często gości na naszych stołach, rzadziej przygotowujemy potrawy z surowego mięsa tej ryby. Tuńczyk ma swój własny smak, nieporównywalny z żadną inną rybą. Co ja mogę napisać, chyba tylko to, że jest pyszny :).

Wg wikipedii:
Tuńczyk poławiany jest od starożytności. Do dziś połowy tuńczyka są ważne w rybołówstwie. Statki do połowu tuńczyków nazywane są tuńczykowcami[3]. Techniki połowu tuńczyków są różne (wędy ciągnione, sieci dryfujące i inne), ale nie wszystkie są dozwolone prawem regulującym szczegółowo techniki połowu. Ograniczenia te uzasadnione są zasadniczo dwiema grupami powodów: po pierwsze zmniejszają możliwość ponadnormatywnego trzebienia stad tuńczyków, a po drugie zmniejszają prawdopodobieństwo równoczesnego niszczenia delfinów zazwyczaj pojawiających się w pobliżu ławic tuńczyków (delfiny żywią się tuńczykami).

Tuńczyk błękitnopłetwy jest jedną z najcenniejszych ryb na świecie. W USA kosztuje od 13 do 22 dolarów za kilogram. Wysyłany samolotem do Japonii ten sam świeży tuńczyk jest sprzedawany na targu po 360 dolarów za kilogram. Największe okazy osiągają jeszcze wyższe ceny, dochodzące do 525 euro za kilogram[4]. Tuńczyki pozostałych gatunków nie są aż tak cenne, kilka dolarów za kilogram świeżej ryby.
Połów tuńczyków jest też dyscypliną wędkarstwa pełnomorskiego .

Cechy charakterystyczne

Mają torpedowaty kształt ciała z księżycowo wciętą płetwą ogonową. Osiągają długość do 4 metrów, masę do 700 kg.
Są doskonałymi pływakami, szybciej od tuńczyków pływa jedynie włócznik (miecznik). Ciało tuńczyków wykazuje w czasie ruchu temperaturę o kilka stopni wyższą od temperatury ich otoczenia. Jest to spowodowane odpowiednim ukrwieniem skóry i mięśni podskórnych[2].
Żyją w ławicach, odbywają dalekie wędrówki w poszukiwaniu pożywienia.

 

2 thoughts on “Stek z tuńczyka ze świeżym rozmarynem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *