Spaghetti z tuńczykiem i anchois

Spaghetti z tuńczykiem i anchois

Składniki dla 2 osób – małe porcje:
100 g makaronu spaghetti 
4 małe pomidory około 300 g
średnia biała cebula
2 spore ząbki czosnku
puszka tuńczyka w sosie własnym – około 120 g po odsączeniu 
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
suszona lub świeża ostra papryka – ilość zależna od osobistych preferencji (ja dodałam 1/3 łyżeczki włoskiej mieszanki ostrych papryczek)
łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól do smaku
oliwa do smażenia (pamiętaj, że oliwa ma niski punkt dymienia, więc należy smażyć na małym ogniu)
parmezan lub inny twardy ser do posypania
ulubione świeże zioła do posypania gotowego dania

Przygotowanie:
Pomidory obierz ze skórki, możesz to zrobić przy pomocy specjalnego obieraczka lub sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i ściągnąć skórkę.
Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
W rondelku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę.
Przesmażaj na niewielkim ogniu, aż się zeszkli.
W między czasie pomidory pokrój w niewielką kostkę.
Do cebuli dodaj czosnek i smaż razem przez chwilkę, a następnie dołóż pomidory.
Dodaj ostrą paprykę, oregano i bazylię, dopraw sokiem z cytryny oraz cukrem i solą.
Duś pod przykryciem do momentu, aż pomidory się częściowo rozpadną.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Tuńczyka osącz, anchois wyjmij z zalewy.
Tuńczyka rozdrobnij trochę widelcem, a sardele posiekaj i dorzuć do sosu.
Po minucie dodaj makaron i całość dokładnie wymieszaj i rozkładaj na talerze.
Posyp startym na płatki serem oraz świeżymi ziołami. Smacznego :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *