Spaghetti z sardynkami w oliwie z orzeszkami piniowymi

Spaghetti z sardynkami w oliwie z orzeszkami piniowymi

Spaghetti z sardynkami w oliwie z orzeszkami piniowymi

Składniki dla 2 osób:
100 g makaronu spaghetti
puszka sardynek w oliwie
pół pęczka świeżej bazylii
4 fileciki anchovis
garstka orzeszków piniowych
kawałek parmezanu
pół cebuli
ząbek czosnku

Przygotowanie:
Makaron ugotuj w dużej ilości wody, al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy przelej do durszlaka. Otwórz puszkę z sardynkami, odłóż 2-3 sztuki do dekoracji. Do garnka w którym gotowałeś makaron, wlej troszkę oliwy i wrzuć posiekaną cebulę, gdy się zrumieni dodaj posiekany czosnek i pozostałe sardynki wraz z oliwą i filecikami anchovis, Na suchą patelnię wrzuć garstkę orzeszków pini i je upraż (ja się zagadałam i niewiele brakowało, a przypaliłabym je:)). Bazylię potnij w wąskie paseczki i dodaj razem z orzeszkami do sosu. Teraz wrzuć makaron z durszlaka, dodaj starty parmezan i wszystko starannie wymieszaj, podgrzewaj, aż danie będzie gorące. Porozkładaj na talerze, ozdób sardynkami i bazylią. Spaghetti z sardynkami jest gotowe. Smacznego:)

Spaghetti z sardynkami w oliwie z orzeszkami piniowymi
Spaghetti z sardynkami w oliwie z orzeszkami piniowymi

Konserwy

Ryby w konserwach zachowują większość składników odżywczych. Małe tłuste rybki są bardzo dobrym źródłem witaminy D, fosforu i wapnia. Dlatego właśnie osobom z osteoporozą lekarze zalecają jedzenie raz w tygodniu puszki sardynek razem z ośćmi. Ale tuńczyk z puszki w porównaniu z rybą świeżą zawiera już tylko 50 proc. witaminy D.
Tuńczyka z puszki lepiej unikać, bo często konserwy robione są z wiekowych ryb (tuńczyki żyją 40 lat), które mogą być źródłem metali ciężkich, stanowiących zagrożenie dla zdrowia. Dwu-, trzylatek nie powinien ich jeść częściej niż raz w tygodniu.
Ryby wędzone są na ogół tłuste i ciężko strawne. Jak wszystkie wędzonki, zawierają sporo sodu oraz składniki dymu wędzarniczego, które w dużych ilościach są szkodliwe dla zdrowia. Ryby z supermarketu raczej nie są wędzone tradycyjną metodą i w związku z tym mogą zawierać środki chemiczne. Dlatego wędzonki należy jeść z umiarem. Szczególną ostrożność muszą zachować osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobą wrzodową. Dzieci mogą jeść wędzone ryby najwyżej raz na 2 tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *