Smażona flądra – najprostszy przepis

Smażona flądra – najprostszy przepis

Smażona flądra
Zdjęcie wstępne

Składniki dla 2 osób:
4 świeże flądry
pieprz
sól
mąka krupczatka
olej roślinny
kilka plasterków cytryny

Przygotowanie:
Flądry dokładnie umyj i wysusz przy pomocy ręczników papierowych. Posól i popieprz z obu stron. Na patelni rozgrzej olej, flądry obtocz w mące i wkładaj na gorący tłuszcz. Smaż z obu stron aż skórka się zrumieni. Podawaj z kawałkami cytryny i ulubioną sałatką. Smacznego :).

Smażona flądra
Smażona flądra

Flądra zawsze kojarzyła mi się, kojarzy i  kojarzyć będzie z polskimi miejscowościami nadbałtyckimi. Być nad Bałtykiem i nie zjeść w smażalni flądry, to tak jak być we Włoszech i nie zjeść pizzy. Oczywiście w smażalni przygotowuje ją się w głębokim oleju, warto przed udaniem się do smażalni zasięgnąć języka, która smażalnia ma dobrą renomę. Zdarzają się wciąż takie, w których olej zmienia się za rzadko i niestety jest to bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Najlepiej też wybierać takie ryby, co do których możemy mieć nadzieję, że pochodzą z Bałtyku (na pewno należy do nich flądra), ponieważ często w naszych rodzimych smażalniach pojawiają się tanie, niezdrowe ryby sprowadzane np. z Wietnamu lub Chin.

Flądra – Wikipedia

Flądra, płastuga – ogólna nazwa ryby flądrokształtnej (płastugokształtnej) – charakteryzującej się spłaszczonym, asymetrycznym ciałem. Dawniej tą nazwą określano ryby z rodzaju Pleuronectes w rodzinie flądrowatych, obecnie często jeszcze jest odnoszona do storni[1][2] (dawniej Pleuronectes flesus, obecnie Platichthys flesus), nazywanej również fląderką.

Flądry charakteryzują się asymetrią budowy ciała. Dorosłe ryby przez większość czasu spoczywają na dnie morskim leżąc na boku ciała. W tej pozycji również poruszają się. W związku z tym jedno ich oko przemieszczone jest na przeciwną stronę głowy. Kąt pomiędzy kierunkami obojga oczu fląder wynosi około 70°. Znacznie przesunięta ku stronie brzusznej jest jedna z płetw piersiowych. Asymetryczne jest również ubarwienie – strona skierowana ku górze, jest ciemno pigmentowana, a strona skierowana w dół jest jasna.

Flądry mierzą przeciętnie 32–35 cm, chociaż zdarzają się osobniki mające ponad 70 cm. Szerokość stanowi około połowy długości ciała. Najbardziej lubią miękkie muliste dno oceaniczne, w okolicach skał i portów. Odżywiają się przeważnie ikrą ryb, małżami i owadami.

2 thoughts on “Smażona flądra – najprostszy przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *