Śledzie w sosie jajeczno śmietanowym

Śledzie w sosie jajeczno śmietanowym

Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
3 filety śledziowe a’la matias w oleju
2 spore ogórki konserwowe
średniej wielkości cebula
połowa dużego jabłka lub całe mniejsze
pieprz czarny
pieprz czerwony – opcjonalnie
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
koperek do dekoracji

Przygotowanie:
Obierz jajka, cebulę, jabłko i ogórki.
Pokrój je w drobną kostkę.
Przełóż do miseczki.
Skrop sokiem z cytryny.
Połącz z majonezem i śmietaną.
Dopraw czarnym pieprzem.
Filety a’la matias opłucz pod gorącą wodą z oleju.
Połowę pokrój w podobną kostkę jak poprzednie składniki.
Dodaj do sosu.
Dopraw czarnym pieprzem.
Wymieszaj dokładnie.
Pozostałe śledzi pokrój w kawałki „na raz do buzi” i ułóż na sosie.
Udekoruj świeżym koperkiem i posyp czerwonym pieprzem roztartym w dłoniach. Smacznego :).

Śledzie w sosie jajeczno śmietanowym
Śledzie w sosie jajeczno śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *