Śledzie w oleju z żurawiną i cebulką

Śledzie w oleju z żurawiną i cebulką

Śledzie w oleju z żurawiną i cebulką

Składniki na mały słoik:
3 płaty śledziowe
3 łyżki suszonej żurawiny
średnia czerwona cebula
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
1 liść laurowy
dobry olej słonecznikowy

Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie tak długo, aż będą odpowiednio słone.
Żurawinę opłucz, przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. 
Odstaw na bok na kilka minut, a następnie osącz na sicie.
Cebulę obierz i pokrój tak jak lubisz najbardziej.
Przełóż na sito i przelej wrzątkiem.
Składniki układaj w słoiczku: cebula, śledzie, żurawina i tak do wyczerpania składników. 
Dodaj ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
Składniki zalej olejem tak, aby składniki były całkiem przykryte.
Słoik zamknij i odstaw na 48 godzin. Smacznego :). 

Śledzie w oleju
Śledzie w oleju

Zobacz również przepis na pyszną sałatkę śledziową:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/gwiazdkowa-salatka-sledziowa/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *