Śledź z konfiturowaną cebulą w winie

Śledź z konfiturowaną cebulą w winie

Śledź z konfiturowaną cebulą w winie

Śledź z konfiturowaną cebulą w winie. Przepis Remigiusza Rączki :).

Składniki na 4 porcje:
4  filety śledziowe a la matias
4 cebule, u nas czerwone
50 g masła
150 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Śledzie mocz w mleku przez 2-3 godziny.
Cebule obierz i włóż na 10 minut do miski z zimną wodą, a następnie wysusz ją papierowymi ręcznikami i pokrój ją w piórka.
Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i dodaj kumin, paprykę, cukier i odrobinę soli.
Lekko zeszklij i wlej wino.
Duś tak długo, aż wino odparuje.
Na koniec przypraw cebulę pieprzem.
Filety śledziowe zwiń w rulon, a do środka włóż konfiturę.
Podawaj na zimno lub na ciepło. Smacznego :).

Śledź z konfiturowaną cebulą w winie
Śledź z konfiturowaną cebulą w winie

To jest chyba 3 lub 4 przepis Remigiusza Rączki, z którego korzystam i nigdy nie rozczarowałam się.
Od siebie dodam tylko, że śledzie należy moczyć tyle czasu, aby nie były zbyt słone, a następnie położyć je na papierowym ręczniku, drugim ręcznikiem przykryć i osuszyć z mleka. Śledzie często robimy, bo je lubimy, a dań z ich udziałem może być mnóstwo :). Polecam ten przepis pana Remigiusza :). 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *