Sandacz na pierzynce ze szpinaku

Sandacz na pierzynce ze szpinaku

Sandacz na pierzynce ze szpinaku

Składniki dla 2 osób:
2 filety sandacza
200 g szpinaku
2 spore ząbki czosnku
łyżeczka masła
3 łyżki posiekanego koperku
skórka otarta z połowy cytryny
sól
glazura balsamiczna

Przygotowanie:
Skórkę z cytryny w razie potrzeby drobno posiekaj.
Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
Do miseczki przełóż masło, skórkę z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz posiekany koperek i sporą szczyptę soli.
Całość starannie utrzyj i odstaw na bok.
Szpinak umyj i osusz.
Szpinak przełóż do formy do pieczenia (ja użyłam silikonową).
Posyp solą oraz pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem.
Delikatnie przemieszaj.
Na szpinaku rozłóż rybę.
Na sandaczu połóż masełko koperkowe i polej delikatnie glazurą balsamiczną.
Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Podaj na stół sól, pieprz oraz glazurę balsamiczną. Smacznego :).


Sandacz na pierzynce ze szpinaku
Sandacz na pierzynce ze szpinaku

Jedząc sandacza zawsze wspominam tę rybę z Zalewu Wiślanego. Kupowaliśmy sandacze bezpośrednio od rybaka, a potem przyrządzaliśmy z niego różne pyszności. W tym roku wybieramy się również nad Bałtyk, ale w inne miejsce, więc nie będzie świeżego sandacza, ale na pewno na flądrę prosto z kutra się załapiemy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *