Ryba w galarecie

Ryba w galarecie z groszkiem konserwowym

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie
Ryba w galarecie

Składniki na 4 porcje:
400 g fileta z białej ryby
duża marchew
duża pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
łyżka sosu rybnego
kostka bulionu warzywnego
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
0,75 l wody
jajko ugotowane na twardo
kilka gałązek natki pietruszki
mała puszka groszku konserwowego
kolorowy pieprz do smaku
3,5 łyżeczki żelatyny spożywczej.

 

Przygotowanie:
Do rondla z wodą wrzuć umytą i obraną włoszczyznę, dodaj kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij warzywa na talerzyk. Rybę pokrój na niewielkie romby i dodaj do wywaru. Gotuj 5-7 minut (w zależności od kawałków ryby). Rybę delikatnie wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej i połóż na talerz. Wywar przecedź raz lub dwa przez sito. Jeśli potrzeba zredukuj na tyle aby zostało pół litra (redukujemy poprzez gotowanie na większym ogniu bez przykrycia, nadmiar płynu odparowuje). W salaterkach rozłóż groszek, plastry marchewki i pokrojone jajko, posyp posiekaną natką pietruszki, układaj kawałki ryby. Do gorącego wywaru dodaj żelatynę (nie gotuj) i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia jej. Zalej rybę i warzywa. Odstaw do wystudzenia. Podawaj z plastrami cytryny i kolorowym pieprzem. Ryba w galarecie jest gotowa. Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *