Ryba podana na soczewicy

Ryba podana na soczewicy

Składniki na 2 małe porcje:
250 g białej ryby, u nas zębacz
1/2 szklanki suchej czarnej soczewicy
6 pomidorków koktajlowych
2 łodygi selera naciowego
mała czerwona cebula
1/2 puszki krojonych pomidorów
duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/4 łyżeczki mielonej chili
sól
pieprz
kilka listków bazylii

Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Rybę osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na dwa kawałki i posyp solą oraz pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Łodygi selera obierz z włókien i pokrój na cienkie plastry.
W rondelku o grubym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę i seler.
Przesmażaj, aż warzywa zaczną mięknąć.
Czosnek obierz, posiekaj i dodaj do rondla.
Duś razem minutę i dodaj pomidory z puszki.
W międzyczasie zagotuj w dużym garnku wodę, ułóż koszyk do gotowania na parze i połóż rybę oraz pomidorki koktajlowe.
Przykryj pokrywką i gotuj 5-7 minut.
Do rondla z warzywami dodaj ugotowaną soczewicę.
Wsyp wędzoną paprykę oraz chili, dopraw solą i pieprzem.
Wszystko razem wymieszaj i zagrzej.
Wyłóż na talerz soczewicę i połóż na niej rybę oraz pomidorki koktajlowe. Smacznego :).

Ryba podana na soczewicy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *