Ryba po meksykańsku, czyli Pescado a la Vera Cruz

Ryba po meksykańsku, czyli Pescado a la Vera Cruz

Ryba po meksykańsku, czyli Pescado a la Vera Cruz

Składniki dla 2 osób:
2 pstrągi tęczowe
sok z połowy limonki
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta soli
2 łyżki oleju
Sos:
1/2 słodkiej czerwonej papryki pokrojonej w paski
posiekany ząbek czosnku
posiekana papryka jalapeno
1/2 puszki krojonych pomidorów
5 dużych posiekanych oliwek
10 kaparów
1/2 małej posiekanej cebuli
1 roztarty goździk
1 liść laurowy
2 szczypty cynamonu w proszku
łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy
łyżeczka fajity

Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Przygotuj marynatę z soku z limonki, posiekanego czosnku, oregano i soli. Przygotuj naczynie żaroodporne lub sporą blaszkę. Wlej 2 łyżki oleju. Ryby natrzyj marynatą i układaj w naczyniu.

Ryba po meksykańsku
Ryba po meksykańsku

Włóż do piekarnika na 30 minut. W tym czasie przygotuj sos.W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dorzuć posiekany ząbek czosnku i liść laurowy. Gdy poczujesz ich aromat wrzuć papryki, duś aż zmiękną. Teraz dodaj pomidory z puszki, goździka, cynamon, cukier trzcinowy, łyżeczkę fajity, sól oraz posiekane oliwki i kapary. Duś około 10 minut, w razie potrzeby zredukuj sos.

Ryba po meksykańsku
Ryba po meksykańsku

Pstrągi wykładaj na talerze, podaj z sosem. Smacznego :).

Ryba po meksykańsku
Ryba po meksykańsku

Do tej potrawy powinna być raczej użyta biała ryba, wtedy byłoby to danie bardziej zbliżone do oryginalnego przepisu. Ale przecież trzeba eksperymentować i szukać własnych rozwiązań, smaków i tak dalej. No i przyznaję, że ten meksykański sos świetnie sprawdził się podany do pstrąga. Poza tym uważam, że można go śmiało serwować nie tylko do ryb ale na przykład do kurczaka. Myślę, że cynamon i goździk przyczyniły się w dużej mierze do tego ciekawego smaku. Jest to danie, które zaliczam do wartych powtórzenia. Następnym razem być może właśnie spróbuję z drobiem i sprawdzę czy miałam nosa i będzie również świetnie smakował :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *