Różowe śledzie po szwedzku wg Keneta

Różowe śledzie po szwedzku wg Keneta

Przepis ten dostałam od naszej Ani, a ona od Keneta :).

Składniki na słoik 0,8 l:
450 g płatów śledzi solonych (zazwyczaj to 4 sztuki )
2 średnie czerwone cebule
1/2 pęczka koperku
100 ml octu 12 % lub 120 ml 10 %
150 ml cukru
250 ml wody
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 goździków – rozbitych w moździerzu

Przygotowanie:
Śledzie wymocz w wodzie lub w wodzie wymieszanej z mlekiem, aż do pozyskania odpowiedniej słoności.
Cebule pokrój w krążki, przełóż na sito i przelej sporą ilością wrzącej wody (możesz pominąć ten krok, w przepisie, który otrzymałam nie przelewa się cebuli, ja jednak chciałam żeby była trochę miększa).
Koperek wymyj i drobno posiekaj.
Z pozostałych składników przygotuj zalewę.
Zagotuj i wystudź.
Śledzie pokrój na niewielkie kawałki i układaj ciasno i warstwowo w słoiku, naprzemiennie z cebulą i koperkiem.
Wlej zalewę tak aby przykryła śledzie i cebulę.
Odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *