Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

Składniki:
duży pstrąg
duża płoć lub kilka małych, mogą też być inne drobne ryby
3 spore marchewki
2 duże pietruszki
10 cm pora, może być zielona część 
1/2 małego selera
10 ziaren pieprzu
3 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz do smaku
żelatyna – dawka zależy od ostatecznej ilości bulionu rybnego
Do dekoracji:
ugotowany świeży lub mrożony groszek
marchewka z wywaru
natka pietruszki

Przygotowanie:
Oczyszczoną płoć lub inne rybki dokładnie umyj.
Odetnij łeb i ogon pstrąga i razem z płocią włóż do garnka.
Zalej 5 szklankami wody i zagotuj.
W międzyczasie obierz lub oczyść wszystkie warzywa i włóż do gotującego się wywaru rybnego.
Całość gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.
Wywar ma ledwo mrugać.
Po godzinie gotowania dodaj sos sojowy, liście laurowe, ziarna pieprzu, sos rybny i ziela angielskie.
Po upłynięciu czasu przeznaczonego na gotowanie bulionu wyjmij z wywaru warzywa i ryby.
Dodaj pokrojonego w niewielkie dzwonka pstrąga i gotuj również na małym ogniu 20 minut.
Przed wyłączeniem ognia dodaj do wywaru sok z cytryny, cukier oraz sól i pieprz.
Bardzo ważne, aby wywar był wyraźnie słony i pieprzny, ponieważ po wystudzeniu smak bulionu znacznie złagodnieje i galareta będzie mdła. 
Wyjmij pstrąga.
Na sicie rozłóż gazę i dwukrotnie przecedź bulion.
Dodaj do bulionu żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pstrąga ułóż w udekorowanych półmiskach lub w innym naczyniu i zalej wywarem połączonym z żelatyną.
Pozostaw do wystudzenia.
Do galaretki podawaj cząstki cytryny lub limonki. Smacznego :).

 

Pstrąg w galarecie
Pstrąg w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *