Pstrąg smażony

Pstrąg smażony na maśle, podany na miksie sałat

Pstrąg smażony na maśle, podany na miksie sałat

Pstrąg smażony na maśle, podany na miksie sałat

Składniki dla 2 osób:
2 świeże pstrągi
mąka
1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
łyżka siekanego koperku
łyżeczka masło
masło klarowane do smażenia
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
miks sałat
cytryna

Pstrąg smażony
dwa pstrągi

Przygotowanie:
Przygotuj pstrągi, odetnij głowy, ogon i płetwy, umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Rozetrzyj masło z pastą z trawy cytrynowej, solą, koperkiem i czosnkiem i rozsmaruj w środku ryby. Zostaw na godzinę w lodówce. Po tym czasie rozgrzej na patelni masło klarowane, ryby obtocz w mące i kładź na patelnię. Smaż 8-10 minut z każdej strony na średnim ogniu.

 

 

Pstrąg smażony
Pstrąg smażony

Na talerzu rozłóż sałatę, posól i skrop sokiem z cytryny. Usmażoną rybę połóż na sałacie, udekoruj cytryną. Pstrąg smażony na maśle, podany na miksie sałat jest gotowy. Smacznego :).

Pstrąg smażony
Pstrąg smażony

 

 Nie wiem jak to się dzieje, ryba uznawana jest za raczej dietetyczne danie (no może ta w dzisiejszej odsłonie nie tak do końca, bo jest  smażona), a ja ostatnio jak jem na obiad rybę, to jestem tak najedzona, że pękam. No tak… już chyba wiem, te pstrągi były tak duże, że zmieszczenie ich na patelni było możliwe tylko po obcięciu głów i ogonów. Zresztą w przepisie napisałam o tym. Jeśli Twoje ryby są mniejsze, albo Twoje patelnie większe, nie musisz obcinać głów i ogonów. Podane w całości prezentują się jeszcze ładniej.

Na kolejny rybny obiadek postaramy się znaleźć turbota. Poznaliśmy się z tą rybą 2 lata temu na wczasach w naszych ukochanych Piaskach, nad naszym ukochanym, rozpieszczającym nas piękną pogodą od 5 lat Bałtykiem (to nie żart, naprawdę trafiamy od 5 lat na super aurę). Prezentacji dokonał przesympatyczny właściciel smażalni, najpierw opowiadał nam wyczerpująco o turbocie, o jego popularności w Niemczech, a potem o delikatnym smaku przypominającym młodą cielęcinę. Oczywiście zamówiliśmy turbota i faktycznie okazał się pyszną rybą. W naszych sklepach coraz częściej można spotkać tą rybkę, postaramy się ją przyrządzić w najbliższym czasie i opowiedzieć Ci o doznaniach smakowych :).

4 thoughts on “Pstrąg smażony na maśle, podany na miksie sałat”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *