Proste kotlety rybne

Proste kotlety rybne

Proste kotlety rybne
Składniki na 6 średniej wielkości kotletów:
500 g filetu dorsza lub innej morskiej, białej ryby
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
surowe jajko
4-5 łyżek bułki tartej (dokładna ilość zależy od wilgotności ryby) + do obtoczenie kotletów
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
czarny pieprz mielony i sól do smaku
olej roślinny

Przygotowanie:
Filet dorsza pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę.
Pod koniec dodaj łyżkę bułki tartej, by przepchała mięso ryby do końca.
Do miski z rybą wbij jajko, dodaj natkę pietruszki, przyprawy oraz bułkę tartą.
Starannie wymieszaj – najlepiej ręką.
Odstaw na 10 – 15 minut.
Sprawdź konsystencję i ewentualnie dodaj jeszcze trochę bułki.
Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety.
Na patelni rozgrzej mocno olej.
Kotlety obtocz w bułce tartej i kładź na patelnię.
Smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego :).

Proste kotlety rybne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *