Polędwica z miruny podana z sosem brokułowym

Polędwica z miruny podana z sosem brokułowym

Polędwica z miruny podana z sosem brokułowym

Składniki dla 2 osób:
2 kawałki polędwicy z miruny
sól
pieprz
mąka do panierowania
olej
sos brokułowy:
1/2 średniego brokuła
1/2 szklanki wody
1/4 kostki warzywnej (u nas eko)
sól do smaku
cukier do smaku
3 cienkie plasterki sosu pleśniowego (u nas rokpol)

Przygotowanie:
Brokuła podziel na małe różyczki i zalej 250 ml wody. Dodaj kostkę warzywną, ser  niebieski, cukier i w razie potrzeby sól do smaku (kostka warzywna i ser są słone, więc może nie być konieczne dosalanie). Gotuj 5-7 minut. Wyjmij kilka różyczek brokuła i zanurz w bardzo zimnej wodzie, najlepiej z dodatkiem lodu. Sos zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby zredukuj, sos powinien być gęsty (zredukujesz gotując bez przykrywania, nadmiar płynu odparuje).
Polędwicę z miruny posól i popieprz, zostaw na 15 minut.
Na talerz wsyp trochę mąki.
Na patelni rozgrzej olej.
Mirunę obtocz w mące ze wszystkich stron i wkładaj na gorący tłuszcz.
Smaż z dwóch stron do momentu, aż mąka się lekko zezłoci.
Na talerze wyłóż sos brokułowy i układaj na nim rybę. Dodaj odłożone różyczki brokułu.
Podawaj z ziemniakami z wody lub z ryżem gotowanym na sypko. Smacznego :).

Polędwica z miruny
Polędwica z miruny

Bardzo lubię mirunę. Jest to ryba z rodziny dorszowatych o białym, delikatnym mięsie i co nie jest bez znaczenia ma mało ości. Kiedyś nie znałam tej ryby w ogóle, dopiero gdy w przedszkolu w którym pracowałam kucharki przygotowywały dzieciom na obiad, postanowiłam przyjrzeć się tej rybie bardziej. Jest nie tylko naprawdę smaczna, ale tez nie za droga, co jest niewątpliwym atutem :).

Podaliśmy ją w sosie brokułowym, ponieważ dość dawno nie jedliśmy tego warzywa i stęskniliśmy się za jego smakiem. Sos wyszedł dość ciekawy w smaku i wiem że czasem będzie się pojawiał w naszej kuchni nie tylko w towarzystwie ryb.

Zobacz również:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/pikantna-tolpyga/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *