Po prostu halibut z pieczonymi ziemniaczkami

Po prostu halibut z pieczonymi ziemniaczkami

Po prostu halibut z pieczonymi ziemniaczkami

Składniki dla 2 osób- małe porcje:
2 nieduże kawałki halibuta
cytryna
pieprz
sól

Przygotowanie:
Cytrynę wyszoruj i przelej wrzątkiem. Pokrój w plastry.
Rybę posól i opieprz. Ułóż na plastrach cytryny.
Połóż po plastrze cytryny na wierzchu.
Gdy ziemniaczki zaczną się rumienić dodaj rybę.
Picz około 15- 20 minut, aż ryba się lekko zrumieni.

Składniki dla 2 osób:
8 małych ziemniaków
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Ziemniaczki obierz i pokrój na ósemki. Do miski wrzuć paprykę, oregano, bazylię, czosnek, sól i olej. Wymieszaj wszystko, dodaj ziemniaki i dokładnie obtocz w marynacie.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie stykały.
Na środku blachy zostaw miejsce na rybę.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 – 40 minut.

Po prostu halibut
Po prostu halibut

Wędzone ryby

Halibut należy do moich ulubionych ryb. Jest to ryba tłusta, ale to jest dobry tłuszcz. Dzięki niemu ryba nie jest sucha i zawsze pysznie smakuje. Dzisiaj przygotowaliśmy ją w najprostszy sposób, zwyczajnie tylko z solą i pieprzem.

Bardzo smakuje nam też halibut wędzony, a już najbardziej prosto z wędzarni, taki jeszcze nieskażony zimnem lodówki. Nie zdawałam sobie kiedyś sprawy, że jest różnica między rybą wędzoną z lodówki, a taką jeszcze lekko ciepławą prosto z wędzarni. Przekonałam się o tym dopiero kilka lat temu, nad naszym pięknym Bałtykiem. A ponieważ ostatnio namiętnie jeździliśmy nad morze, więc takie rybki często kupowaliśmy. Taką inną rybą wędzoną, która nam też bardzo smakowała był jesiotr kupiony w jednej z restauracji w Ustroniu. Była to ryba też prosto z wędzarni zakupiona. Jedliśmy ją po kilku godzinach, ale jako że wynajmowany przez nas pokój nie był wyposażony w lodówkę, więc ryba nie była schłodzona. Zjedliśmy ją z wielkim apetytem :).

Zobacz również przepis na halibuta sous vide:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/halibut-sous-vide-sosie-pomaranczowym/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *