Placki z ziemniaków i łososia podane ze śmietaną

Placki z ziemniaków i łososia podane ze śmietaną

Placki z ziemniaków i łososia podane ze śmietaną

Składniki na 4 placki:
4 średnie ziemniaki
100 łososia wędzonego na zimno
łyżeczka mąki
żółtko jajka
sól
pieprz
2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Posól i odstaw na kilka minut (nie przesadź z solą, bo dodasz słonego łososia).
W tym czasie posiekaj łososia (zostaw troszkę do dekoracji).
Ziemniaki dokładnie odciśnij z płynu.
Dodaj łososia, mąkę i żółtko.
Dopraw pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką masę ziemniaczano łososiową i formuj z niej placki.
Smaż na złoty kolor z obu stron.
Gotowe placki nakładaj na talerze i udekoruj łososiem.
Podawaj ze śmietaną. Smacznego :).

Placki ziemniaczano łososiowe
Placki ziemniaczano łososiowe

Zobacz również przepis na pysznego łososia curry:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/losos-curry-na-salsie-z-mango-i-malin-oraz-szalotki/

Poniższe informacje pochodzą z książki: Z zimnych mórz

Łosoś jest jedną z najszlachetniejszych ryb docenianą na całym świecie. Do rodziny, do której należy łosoś, nazywanej łososiowatymi, zalicza się wiele rodzajów ryb z setek różnorodnych gatunków. Łososie to ryby tłuste, a ponieważ tłuszcz doskonale wzmacnia smaki, mięso tej ryby ma sporo charakteru. Oznacza to, że można ją przyprawiać na wiele sposobów bez obawy, że przyprawy zdominują jej smak. Przyrządzając łososia w kuchni, praktycznie nie da się niczego zepsuć. Świetnie komponuje się on z każdym smakiem. Jedyną rzeczą, o której należy pamiętać jest to, aby nie gotować łososia zbyt długo, gdyż może to wysuszyć nawet tę rybę. 

W rybach znajduje się dobry tłuszcz. Ciało ludzkie używa go między innymi do budowy i naprawy komórek. Tłuszcz ten pomaga również w regulacji ciśnienia tętniczego, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, a także wspiera rozwój mózgu u małych dzieci. Ryby i owoce morza zawierają również wiele innych dobroczynnych elementów takich jak witamina D, selen i jod. Dlatego warto je spożywać często i z czystym sumieniem – najlepiej te z certyfikatem ekologicznym. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *