Pikantna tołpyga

Pikantna tołpyga w sosie winno serowym

Pikantna tołpyga w sosie winno serowym

Pikantna tołpyga
Zdjęcie wstępne 

Składniki dla 2 osób:
300 g świeżej tołpygi
1/2 papryczki chili
50 g sera z zieloną lub niebieską pleśnią
3 czarne oliwki
50 ml białego wytrawnego wina
3 kopiaste łyżeczki śmietany 18 %
pieprz sól
płaska łyżeczka mąki krupczatki

Przygotowanie:
Do rondla wlej wino i zagotuj. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i gotuj. W tym czasie rybę pokrój na mniejsze kawałki, popieprz i posól. Sos zredukuj do żądanej konsystencji, dodaj pokrojoną papryczkę chili i pokrojone w plasterki oliwki oraz rybę. Gotuj około 10 minut. Na koniec dorzuć mąkę rozbełtaną ze śmietaną. Smacznego 🙂

Pikantna tołpyga
Pikantna tołpyga

Tołpyga jest rybą karpiowatą i niestety podobnie jak i u karpia ma dużo ości. Poza tym to bardzo smaczna ryba. Zresztą ja poza tilapią i pangą to lubię wszystkie ryby, przynajmniej z tych które jadłam. Sos winno serowy wyszedł doskonały. Będziemy robić go częściej, zagości na 100 % w naszym menu. 

Tołpyga

Tołpyga osiąga bardzo duże rozmiary, może ważyć nawet kilkadziesiąt kilogramów. Oczywiście z takiego wielkiego okazu mięso nie jest smaczne. W sklepach kupujemy rybę ze stawów hodowlanych. Sprzedawane są okazy o wadze 2-3 kilogramy. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *