Pikantna paella z owocami morza

Pikantna paella z owocami morza i szafranem

Pikantna paella z owocami morza i szafranem

Pikantna paella z owocami morza i szafranem

Składniki dla 2 osób (małe porcje):
6 łyżek suchego ryżu do paelli
20 dużych krewetek
20 małży bez muszli
1/3 czerwonej słodkiej papryki
1/3 żółtej słodkiej papryki
spora papryczka chili
średni dobry, dojrzały pomidor
niewielka cebula
duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki nitek szafranu
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
bulion do podlewania ryżu
1/3 szklanki białego wina – można pominąć
płatki chili
olej roślinny

Przygotowanie:
Szafran zalej odrobiną wody i odstaw na chwilkę.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę.
Dodaj ząbek czosnku i ryż.
Przesmażaj cały czas mieszając do momentu, aż ryż zacznie się robić przezroczysty.
Zalej winem lub od razu odrobiną bulionu.
Dodaj paprykę w proszku, wodę z szafranem oraz pokrojoną drobno papryczkę chili.
Często mieszaj i uzupełniaj bulion, ryż musi się dusić cały czas w małej ilości płynu.
Papryki obierz ze skóry.
Pomidora sparz i również ściągnij skórę.
Papryki pokrój w średniej wielkości paski, a pomidora w kostkę.
Owoce morza przełóż na sito (jeśli używasz mrożonych) i przelej wrzątkiem.
Jeśli ryż jest już miękki dodaj paski papryk, a po kilku minutach pomidora.
Gdy pomidor się rozpuści dorzuć owoce morza i duś razem około 5-6 minut.
Przypraw płatkami chili i ewentualnie solą i pieprzem. Smacznego :D.

Pikantna paella z owocami morza
Pikantna paella z owocami morza

Danie smakowało wybornie. Aż żałowałam, że nie zrobiłam większej porcji. Muszę powtórzyć w miarę szybko :). Oczywiście do paelli z tego przepisu można dodać tylko krewetki lub małże albo zastąpić je rybą, bo z tego co się orientuję, to nadal wiele osób nie jada owoców morza. Najbardziej będzie tu pasowała biała ryba morska, pokrojona w niewielkie kawałki i dodana na 5 minut przed końcem duszenia. Pikantność również można dostosować do własnych preferencji, choć nie ukrywam, że w dużej mierze , to danie dzięki niej tak pysznie smakowało :).

1 thought on “Pikantna paella z owocami morza i szafranem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *