Pierogi z wędzonym pstrągiem i szpinakiem

Pierogi z wędzonym pstrągiem i szpinakiem

Pierogi z wędzonym pstrągiem i szpinakiem

Składniki dla 3 osób:
szklanka mąki tortowej  + do podsypywania
2 żółtka
szczypta soli
ok. 200 ml ciepłej wody
200 g szpinaku
4 ząbki czosnku lub mniej w zależności od upodobania
80 g fileta wędzonego pstrąga
120 g mozzarelli w zalewie
średnia cebula
spora szczypta gałki muszkatołowej
pieprz czarny świeżo zmielony
sól
masło klarowane

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania ciasta.
Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj sól.
Zrób w środku dołek i wbij dwa żółtka jajek.
Wymieszaj i sukcesywnie dolewaj wodę.
Wyrabiaj, aż uzyskasz elastyczne ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą lub włóż do woreczka i odłóż na bok.
Połowę umytego i osuszonego szpinaku drobno posiekaj.
Cebulę i czosnek obierz i również posiekaj.
Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
W  rondlu rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę.
Poczekaj, aż się zeszkli i dodaj połowę czosnku.
Po chwili wrzuć posiekany szpinak i połowę mozzarelli.
Przesmażaj razem cały czas mieszając.
Gdy szpinak zwiędnie i się skurczy przełóż zawartość rondla do miski i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Filet z pstrąga posiekaj i dodaj do miski.
Dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem i ewentualnie solą (ryba i mozzarella są słone).
Bardzo starannie wymieszaj i odstaw.
Na stolnicy rozwałkuj ciasto i wytnij kółka na pierogi (zrób taką wielkość jaką lubisz najbardziej).
Na każde kółko nakładaj farsz i sklejaj pierogi.
W sporym garnku nastaw wodę i posól ją. 
Wrzucaj pierogi i gotuj 3-4 minuty od momentu, aż wypłyną na wierzch.
W tym samych czasie rozpuść w rondlu masło wrzuć pozostały czosnek, a po chwili odłożone liście szpinaku.
Dodaj pozostałą mozzarellę i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gdy szpinak się skurczy nakładaj na talerze.
Na szpinaku rozłóż ugotowane pierogi. Smacznego :). 

Pierogi z wędzonym pstrągiem i szpinakiem
Pierogi z wędzonym pstrągiem i szpinakiem

Pierogi

Przepisów na ciasto pierogowe i na farsze do nich jest mnóstwo. Właściwie to nadziać można je prawie wszystkim co jest jadalne.
I to jest w nich wspaniałe, że można fantazjować do woli i cieszyć się ich nowymi odsłonami. Początkującym proponuję przygodę z ciastem pierogowym rozpocząć od moim zdaniem najprostszego. Tylko mąka, sól i gorąca woda. Z tych składników ciasto zawsze wyjdzie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *