Pieczony szczupak nadziewany koperkiem

Pieczony szczupak nadziewany koperkiem

Składniki na 2-3 porcje:
Szczupak o wadze 750 g
1/2 pęczka koperku
sól
olej rzepakowy
masło – najlepiej w wiórkach (około 2 łyżeczki)
sok z cytryny
1/4 szklanki białego wina

Przygotowanie:
Szczupaka opłucz i wysusz papierowymi ręcznikami.
W środku posyp solą i skrop sokiem z cytryny.
Równomiernie rozłóż masło.
Włóż koperek i zepnij wnętrze wykałaczkami. 
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z termoobiegiem.
Do foremki włóż szczupaka, polej go 2-3 łyżkami oleju i posyp solą.
Wlej wino i przykryj foremkę folią aluminiową.
Piecz 20 minut, następnie zdejmij folię i dopiekaj jeszcze w 180 stopniach bez termoobiegu, aż się lekko przyrumieni. Smacznego :). 

 

Pieczony szczupak nadziewany koperkiem
Pieczony szczupak nadziewany koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *