Pieczony halibut z pomidorami i cebulą

Pieczony halibut z pomidorami i cebulą

Pieczony halibut z pomidorami i cebulą

Składniki dla 2 osób:
400 g halibuta surowego
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
2 pomidory
2 cebule
czubata łyżka curry
sól i pieprz

Przygotowanie:
Pomarańcze porządnie wyszoruj. Przekrój na pół i odetnij dwa grubsze plastry. Z pozostałych wyciśnij sok.
Cebulę obierz, pokrój w plastry i posyp solą. Odstaw na 10 minut.
Po tym czasie przelej je sporą ilością wrzątku.
Pomidory umyj i pokrój w plastry.
Rybę posól i popieprz. Pamiętaj, że to ryba morska i nie wymaga zbyt wiele soli.
W naczyniu żaroodpornym układaj cebulę, a na niej pomidory.
Połóż na warzywach rybę.

Pieczony halibut
Pieczony halibut

Do soku pomarańczowego dodaj curry i wymieszaj.
Wlej do naczynia, ale bokiem, nie polewaj ryby.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
Na talerzu udekoruj plastrami pomarańczy. Smacznego :).

Halibut należy do naszych ulubionych ryb. Smakuje przepysznie pod każdą postacią. Uwielbiamy też wędzonego. Tak naprawdę, to uważam, że ryby są wspaniałe i staram się, żeby dość często pojawiały się na naszym stole. O tym, że są zdrowe nie muszę nikogo przekonywać. Halibut nie należy to tanich ryb, ale wart jest swojej ceny i na pewno od czasu do czasu fajnie go zjeść. Zresztą ja zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zjeść chleb z masłem, niż z byle jaką szynką :).

Pieczony halibut
Pieczony halibut

Mierzeja Wiślana

Przez ostatnie chyba 6 lat jeździliśmy nad Bałtyk i zawsze robiliśmy sobie te 8 dni, „tygodniem z rybami”.
Oczywiście kilka razy zaliczaliśmy smażalnię, kilka razy restaurację ale kupowaliśmy ryby bezpośrednio od rybaków i sami pichciliśmy. My już tak mamy, że nawet na wczasach nie potrafimy zrezygnować z gotowania :). Jako, że jeździliśmy na mierzeję wiślaną, to do dyspozycji mieliśmy zarówno ryby morskie jak i też z Zalewu Wiślanego. Morskie to oczywiście flądry i turboty, z zalewu natomiast sandacze i leszcze na zupę rybną. Pamiętam kiedyś na zupę braliśmy też sandacza, ale to właśnie tamtejszy rybak uzmysłowił na, że znacznie lepszy na zupę jest leszcz.

Zobacz również:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/halibut-sous-vide-sosie-pomaranczowym/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *