Pieczone makrele z czosnkiem i musztardą

Pieczone makrele z czosnkiem i musztardą

Pieczone makrele z czosnkiem i musztardą

Składniki dla 2 osób:
2 niewielkie tuszki z makreli
3-4 łyżki dobrej musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1/2 cytryny
główka czosnku
kilka gałązek natki pietruszki + do dekoracji
olej
sól
pieprz

Przygotowanie:
Tuszki makreli umyj pod bieżącą i osusz ręcznikami papierowymi.
Natkę pietruszki umyj i osusz.
Polej sokiem wyciśniętym z cytryny, oraz posyp solą i pieprzem.
Czosnek rozdziel na ząbki, kilka z nich obierz (ja obrałam dwa, bo miałam bardzo duże ząbki i przekroiłam na 3 części).
Do każdej ryby do środka włóż obrane ząbki czosnku oraz 3-4 gałązki natki pietruszki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż na nią ryby i posmaruj z wierzchu musztardą.

Pieczone makrele
Pieczone makrele

Skrop makrele olejem.
Obok ryb porozkładaj pozostałe ząbki czosnku.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i piecz przez 30- 40 minut, aż skórka makreli będzie przypieczona. Podawaj z ulubionym sosem. U nas był to sos musztardowo cytrynowy. Smacznego :).

Pieczone makrele
Pieczone makrele

W Polsce makrela najczęściej jest kupowana jako ryba wędzona. Niewiele osób ją piecze, a jest pyszna również w takiej postaci. Poza tym jest tanią rybą, na którą stać każdego. Biorąc pod uwagę jak bardzo w naszej diecie wskazane jest zjadanie ryb i owoców morza, które zazwyczaj są drogie, to uważam że makrela jest godną polecenia rybą. Właściwie, to ja nie wiem kiedy się tak porobiło, że ryby zrobiły się takie drogie i nie chodzi mi tylko o świeże, ale również takie w puszcze. Pamiętam, że w puszkach kiedyś były naprawdę niedrogie. No ale nic na to nie poradzimy. 
Zobacz również: 
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/pieczona-makrela/

Sos

Podam Wam jeszcze składniki na sos,który podaliśmy do ryby: 2 kopiaste łyżki jogurtu typu greckiego, 1/2 łyżeczki z całymi ziarnami gorczycy, 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1/2 łyżeczki musztardy dijon, łyżeczka pasty z trawy cytrynowej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 małej posiekanej cebuli. Wszystko razem wymieszać starannie i gotowe :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *