Pieczona makrela z masłem pietruszkowo czosnkowym

Pieczona makrela z masłem pietruszkowo czosnkowym

Pieczona makrela
Pieczona makrela

Składniki dla 2 osób:
2 średnie, wypatroszone makrele
łyżeczka masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pomidor
cytryna
sól pieprz

Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj masło, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Zrób nacięcia na makreli i powkładaj w nie 1/2 masła pietruszkowego, a drugą połowę włóż do środka ryby. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, połóż makrelę, na każdej rozłóż po dwa plastry cytryny i po plastrze świeżego pomidora. Piecz około 1/2 godziny w temperaturze 200 stopni.

Pieczona makrela
Pieczona makrela

Makrela z piekarnika chodziła za mną od dawna. Nigdy wcześniej nie jadłam i  robiłam tej ryby, ale oczywiście poszperałam w sieci i poczytałam opinie na temat tej ryby w postaci pieczonej. Nie trafiłam na żadne niepochlebne komentarze. Postanowiliśmy, że jak ją spotkamy w sklepie to wypróbujemy. No i dzisiaj spotkaliśmy więc zagościła na naszym stole. Jeśli chodzi o smak to faktycznie bardzo dobra, smakuje jak…makrela, no i o to właśnie chodzi. Nie mam wątpliwości, że pojawi się jeszcze nie jeden raz w naszym domu. Byłam bardzo zaskoczona gdy spojrzałam na paragon, za dwie średnie makrele zapłaciliśmy niecałe 8 zł, to wręcz niewyobrażalne. Obiad za 4 zł na głowę :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *