Pieczona dorada faszerowana czosnkiem i imbirem

Pieczona dorada faszerowana czosnkiem i imbirem

Pieczona dorada faszerowana czosnkiem i imbirem

Pieczona dorada faszerowana czosnkiem i imbirem

Składniki dla 4 osób:
4 dorady średniej wielkości
łyżka sosu sojowego
łyżka miodu
łyżka musztardy
łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
łyżeczka świeżego startego imbiru
łyżeczka oleju roślinnego
sól
pieprz

Przygotowanie:
Doradę osól i włóż na 2 godziny do lodówki.
Przygotuj glazurę z sosu sojowego, miodu, musztardy i oleju.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Kawałek imbiru obierz za pomocą łyżeczki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Wymieszaj z czosnkiem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
W tym czasie na grzbietach każdej ryby zrób po 2 poprzeczne nacięcia.
Rozszerz je i faszeruj pastą czosnkowo imbirową.
Następnie posmaruj ryby przygotowaną glazurą.

Pieczona dorada faszerowana czosnkiem i imbirem
Pieczona dorada faszerowana czosnkiem i imbirem

Piecz ryby w pozycji pionowej (na brzuchu) przez 20 – 25 minut.

Pieczona dorada faszerowana czosnkiem i imbirem
Pieczona dorada faszerowana czosnkiem i imbirem

My podaliśmy doradę z pieczonymi ziemniaczkami. Jeśli chcesz również podać rybę w ich towarzystwie. To rybę dołóż do ziemniaczków, gdy te zaczną mięknąć. 

Przepis na ziemniaczki:
8 średnich ziemniaków
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Ziemniaczki obierz i pokrój na ósemki. Do miski wrzuć paprykę, oregano, bazylię, czosnek, sól i olej. Wymieszaj wszystko, dodaj ziemniaki i dokładnie obtocz w marynacie. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie stykały. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 – 40 minut. 

Ostatnio, gdy robiliśmy rybkę moja córka po zobaczeniu zdjęcia poprosiła, że ona też chętnie zjadłaby taką rybkę. Okazja nadarzyła się dzisiaj, ponieważ odwiedziła nas ze swoim świeżo upieczonym mężem, z którego jest super gość, a znamy się chyba od zawsze. Podaliśmy do ryby surówkę z czarnej rzepy. Nasze dzieci stwierdziły, że obiadek był pyszny. I wiem, że było to całkowicie szczere. 

Zobacz także przepis na doradę pieczoną, podaną z sosem cytrynowym:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/pieczona-dorada/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *