Paella z krewetkami i natką pietruszki

Paella z krewetkami i natką pietruszki

Paella z krewetkami i natką pietruszki

Składniki dla 2 osób:
4-5 łyżek suchego ryżu do paelli (u nas Montsia)
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
3 łyżki groszku konserwowego
30 małych krewetek (u nas mrożone)
oliwa
1/2 cebuli
średni pomidor
1/2 małego pęczka natki pietruszki
ząbek czosnku
1/2 litra bulionu (może być z kostki)
szczypta szafranu
płatki chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Pomidora sparz i obierz ze skóry. Cebulę, papryki i pomidora pokrój w małą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij, dodaj papryki i pomidora. Gdy odparuje płyn z pomidora wrzuć ryż i smaż 4-5 minut, aż ryż stanie się przezroczysty. Dolej połowę bulionu i duś, jeśli płyn odparuje uzupełniaj bulionem i tak do momentu aż będzie miękki. Czosnek obierz i posiekaj bardzo drobno razem z natką pietruszki i szafranem.Dodaj do miękkiego ryżu razem z osączonym groszkiem. Krewetki przelej na sicie wrzątkiem (jeśli są mrożone). Dodaj do ryżu i podgrzewaj chwilę do momentu ogrzania. Pamiętaj, że jeśli zostawisz krewetki za długo na ogniu, staną się gumowe. Danie podawaj gorące. Smacznego :).

Paella
Paella

Potrawa hiszpańska

Jest to potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella). W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw[1]. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne na wieczorny posiłek[2]. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano[3]. Często paella przygotowywana jest na wolnym powietrzu.

Nazwa potrawy pochodzi od łacińskiego słowa patella, oznaczającego metalowe naczynie, służące Rzymianom do ofiarowania darów bogom. Danie było początkowo spożywane przez robotników, którzy jadali gotowany ryż podczas przerwy w pracy[4]. Wikipedia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *