Okoń nilowy gotowany na parze

Składniki dla 2 osób:
300 g filetu z okonia nilowego
sól morska
mielony czarny pieprz
sok z cytryny

Na sos:
pomarańcza
łyżka miodu
łyżeczka startego imbiru
łyżka masła

Przygotowanie:
Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Skrop sokiem z cytryny oraz posyp pieprzem i niewielką ilością soli.
Odstaw na bok i przygotuj sos.
Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Pomarańczę wyszoruj szczoteczką, sparz i otrzyj skórkę. 
Przekrój owoc na pół i wyciśnij do rondelka sok.
Do soku dodaj imbir, miód i masło.
Gotuj razem 2-3 minuty.
Przetrzyj sos przez sito.
Rybę włóż do koszyczka do gotowania na parze i gotuj 10 minut.
Sos ponownie przelej do rondla i gotuj do czasu, aż zgęstnieje.
Rybę wyłóż na talerz i polej sosem.
Możesz podawać z ryżem jaśminowym lub basmati. Smacznego 🙂

Okoń nilowy gotowany na parze
Okoń nilowy gotowany na parze

Jednym z najlepszych i najzdrowszych sposobów na przyrządzenie ryby jest gotowanie jej na parze. Ryba zachowa swój smak oraz wartości odżywcze w znacznie większym stopniu aniżeli ta poddawana innej obróbce termicznej. Świetnie smakuje też ryba gotowana. Dość często robimy zupy rybne, które smakują wyśmienicie. W dawnej kuchni polskiej bardzo często gotowano z ryb zupy. Obecnie dzieje się to rzadko. Ktoś może powiedzieć, iż dlatego ponieważ ryby są drogie. Nie zgadzam się z tym. Można już kupić w sklepach rybnych tak zwaną drobnicę, która wspaniale się nadaje do przyrządzania wywaru rybnego, a kosztuje bardzo mało. Do tego wystarczy kawałek filetu i pyszna zupa powstanie niewielkim kosztem. Ja zachęcam wszystkich do jedzenia ryb jak najczęściej, bo to chyba najzdrowsze z mięs. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *