Najprostszy sposób na pysznego pstrąga

Najprostszy sposób na pysznego pstrąga

Najprostszy sposób na pysznego pstrąga

Składniki dla 2 osób:
2 nieduże pstrągi
2 plasterki cytryny + do podania i do dekoracji
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1/2 pęczka koperku
olej rzepakowy
sól 
pieprz
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
8 małych młodych ziemniaczków
łyżeczka masła + wiórki do obłożenia ryby

Przygotowanie:
Pstrągi starannie oczyść, umyj i osusz.
Skrop ryby sokiem z cytryny, posól, popieprz.
W środku obsyp pstrągi czosnkiem granulowanym.
Połową koperku nadziej ryby, a drugą część zostaw do ziemniaków + troszkę do dekoracji talerza.
Piekarnik rozgrzej do 180 % z termoobiegiem.
W czasie gdy piekarnik się nagrzewa wyszoruj dokładnie ziemniaki pod bieżącą  wodą i gotuj w osolonej wodzie.
Ryby ułóż na blasze posmarowanej olejem, na każdej połóż plasterek cytryny i obok kawałki masła.
Włóż do piekarnika i piecz, aż ryba i cytryna się lekko zrumienią. 
Pozostały koperek drobno posiekaj.
Miękkie ziemniaki odcedź, dodaj do nich łyżeczkę masła oraz posiekany koperek.
Garnek przykryj pokrywką i kilka razy lekko wstrząśnij garnkiem, żeby masło i koperek rozłożyły się równomiernie. 
Na talerze rozkładaj pstrągi i ziemniaki.
Udekoruj cytryną i koperkiem.
Podawaj z ulubioną surówką. Smacznego :).

Najprostszy sposób na pysznego pstrąga
Najprostszy sposób na pysznego pstrąga

Jeśli chodzi o ryby, to bardzo często jest tak, że im mniej przypraw tym pyszniej , a na pewno i naturalniej smakują. Ja się z tym zgadzam, chociaż czasem lubię też ryby przygotowane w jakiś konkretny sposób na przykład typu curry. 

Jak kupować ryby?

Zanim kupisz rybę upewnij się czy jest świeża. Zwyczajnie ją powąchaj, masz do tego pełne prawo jako klient. Jeśli ryba ma nieprzyjemny, a czasem wręcz ostry zapach bez wahania oddaj je osobie sprzedającej informując oczywiście o swoich spostrzeżeniach. Zwróć również uwagę na oczy ryby (czy te oczy mogą kłamać…chyba nie, i w przypadku ryby jest podobnie), powinny być wypukłe i błyszczące, natomiast jeśli są mętne i zapadnięte jest to dowód, że ryba już nie jest świeża. Możesz świeżość sprawdzić też dotykając ryby, mięso musi być sprężyste i po naciśnięciu od razu wracać do poprzedniego kształtu :). 

2 thoughts on “Najprostszy sposób na pysznego pstrąga”

  1. Świetny przepis,uwielbiam ryby.Jedyny taki malusi,malusi minusik …wolałabym żeby do ryby została podana co najmniej ćwiartka cytryny.( Z plasterków ciężko wicisnąć sok na a ja lubię sporo cytryny sobie polać na rybkę).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *