Najprostszy sposób na pieczonego karpia

Najprostszy sposób na pieczonego karpia

Najprostszy sposób na pieczonego karpia

Składniki dla 2 osób:
średni płat karpia
sól
pieprz
cytryna

Przygotowanie:
Płat karpia umyj i osusz papierowymi ręcznikami.
Sprawdź, czy pozostały łuski i ewentualnie je usuń.
Płat karpia podziel na dwie części. 
Mięso ryby skrop sokiem  cytryny, posyp solą i pieprzem, a następnie odstaw na godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem i piecz karpia około 15 – 20 minut, skórka powinna się lekko zezłocić. 
Uwaga: nie piecz zbyt długo, bo mięso stanie się suche. 
Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Smacznego :).

Najprostszy sposób na pieczonego karpia
Najprostszy sposób na pieczonego karpia

Karp prawie nam wszystkim kojarzy się z Wigilią Bożego Narodzenia. I słusznie, bo to taka nasza polska tradycyjna ryba. W wielu przepisach na karpia znajdziecie sposoby na pozbawienie go zapachu mułu przed przystąpieniem do obróbki termicznej. My przestaliśmy stosować te zabiegi jakieś 3-4 lata temu, ponieważ obecnie hoduje się je w taki sposób, że nie wyczuwalny jest taki zapach. Nie doczytałam się na czym obecnie polega hodowla karpia. Podejrzewam, że może taki karp złowiony w jakimś stawie, może mieć mulisty zapach, ale ja kupuję tę rybę w sklepie. Nie będę więcej pisać na ten temat, bo nie jestem znawcą hodowli ryb i na pewno wiele na ten temat piszą osoby kompetentne. 
Do dzisiejszej rybki podałam pieczone ziemniaczki. Były one nastawione 15 minut wcześniej niż ryba. Po tym czasie dołożyliśmy karpia i razem piekły się kolejne 15 minut. 
Poniżej podaję przepis na ziemniaczki pieczone:

Pieczone ziemniaczki

Składniki dla 2 osób:
8 małych ziemniaków
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Ziemniaczki obierz i pokrój na ósemki. Do miski wrzuć paprykę, oregano, bazylię, czosnek, sól i olej. Wymieszaj wszystko, dodaj ziemniaki i dokładnie obtocz w marynacie.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie stykały.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 – 40 minut. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *