Mintaj w galarecie

Mintaj w galarecie na wywarze z sardynek

Mintaj w galarecie na wywarze z sardynek

Mintaj w galarecie na wywarze z sardynek

Składniki na 8 małych porcji:
5 sardynek lub innych drobnych ryb
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
łyżka sosu sojowego jasnego
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu ostrygowego
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki „jarzynki”
kostka warzywna
4 małe polędwiczki z mintaja
4-5 łyżeczek żelatyny spożywczej
4 łyżki zielonego groszku świeżego lub z puszki
2 gałązki natki pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Sardynki oczyść i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
Zalej litrem wody i zagotuj.
W tym czasie obierz marchewki, pietruszkę, seler oraz oczyść pora.
Warzywa wrzuć do gotującego się wywaru rybnego.
Dodaj kostkę warzywną, „jarzynkę”, sos ostrygowy, sos sojowy i sos rybny i kurkumę.
Gotuj przez godzinę.
Po tym czasie wyjmij sardynki i warzywa z wywaru.
Marchew zostaw do dekoracji.
Wywar przecedź przez sito.
Ponownie zagotuj i dodaj polędwice z mintaja.
Gotuj około 5 minut.
Delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij rybę z wywaru.
Do bulionu dodaj żelatynę i przyrządź zgodnie z opisem na opakowaniu.
Dopraw solą i pieprzem.
Bulion powinien być lekko przesolony, ponieważ na zimno smakuje mniej słono.
Do foremek wsyp po 1/2 łyżki gotowanego groszku lub z puszki.
Dodaj 2-3 plasterki marchewki z wywaru oraz kilka listków natki pietruszki.
Rybę rozdrobnij palcami i dodaj do foremek.
Zalej wywarem z żelatyną i zostaw do wystudzenia, a następnie włóż na 2 godziny do lodówki. Smacznego :).

Mintaj w galarecie
Mintaj w galarecie

Karp i leszcz

Galaretka ta powstała przy okazji robienia zupy rybnej. Zwyczajnie zrobiłam więcej wywaru i wykorzystałam do zrobienia galaretki. Na pewno byłaby bardziej esencjonalna gdyby była przygotowana na wywarze z całego leszcza albo karpia, ale dla nas dwojga byłoby to zdecydowanie za dużo. Jeśli jednak masz ochotę zrobić większą ilość, na przykład na jakąś uroczystość, czy po prostu masz sporą rodzinę, to polecam przygotować wywar na wyżej wymienionych rybach i oczywiście zwiększyć ilość warzyw i przypraw :).

1 thought on “Mintaj w galarecie na wywarze z sardynek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *