Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami

Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami

Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami

Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami
Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami

Składniki dla 2 osób:
2 garstki makaronu z pszenicy durum
mała puszka tuńczyka w oleju
bryłka mrożonych liści szpinaku
kawałek żółtego sera
średnia cebula
1/2 puszki krojonych pomidorów
kilka listków bazylii
sól
pieprz
suszone płatki jalapeno 
suszone płatki chili

Przygotowanie: 
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.Odcedź i odstaw na bok. W rondelku rozgrzej oliwę z puszki z tuńczykiem. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij. Teraz dodaj pomidory i szpinak oraz sól, pieprz i świeżo zmielone płatki jalapeno i chili. Wymieszaj, skosztuj i ewentualnie jeszcze dopraw. Dołóż makaron i tuńczyka, zagrzej. Gorące danie rozkładaj na talerze, posyp pokrojonymi w paseczki listkami świeżej bazylii oraz startym żółtym serem. Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami jest gotowy. Smacznego 🙂

Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami

Tak oto znowu powstało danie śródziemnomorskie. Wiem, że się powtarzam, ale uwielbiam tą kulinarną prostotę i to łączenie różnych smaków. Bardzo mnie cieszy, że mamy w końcu w naszych sklepach taki duży wybór makaronów. Lubię sobie czasem tak pochodzić między sklepowymi półkami i podziwiać ich różnorodność. W domu też mam chyba z 15 rodzajów, zawsze obiecuję sobie, że nie kupię żadnego, dopóki nie zjemy tych które mamy, ale kończy się na obietnicy :). Ten serwowany na dzisiejszy obiad nazywa się garganelli (sprawdziłam na opakowaniu, bo wcześniej go nie znałam), jest zrobiony z pszenicy durum, ma fajny żółty kolor i jest bardzo smaczny.

A, byłabym zapomniała, jak już pisałam gotujemy dania autorskie i dlatego czasami na zdjęciach wstępnych nie ma wszystkich składników, to dlatego ponieważ czasem przychodzą nam jakieś pomysły już w trakcie gotowania. Dzisiaj na przykład do sosu nie planowaliśmy dodawać pomidorów, ale ponieważ w lodówce była otwarta puszka z pomidorami, no to trafiły do gara :). Jedzenie przez nas gotowane jest dość pikantne, jeśli wolisz łagodniejsze zmniejsz trochę ilość ostrych przypraw. Zależy nam, żeby jedzenie przygotowywane z naszych przepisów przypadło Ci do smaku :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *