Makaron tagliatelle z owocami morza

Makaron tagliatelle z owocami morza

Makaron tagliatelle z owocami morza

Makaron tagliatelle z owocami morza

Składniki dla 2 osób:
200 g mieszanki owoców morza (po raz pierwszy udało mi się kupić w naszym kraju świeże), oczywiście mogą być mrożone
100 g makaronu tagliatelle – to będą małe porcje, jeśli chcesz duże użyj 2oo g
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 ml białego, wytrawnego wina
łyżka masła klarowanego
mała papryczka chili
2 łyżki startej mozzarelli
płatki chili do smaku – ja dodałam takiej mieszanki papryki i ziół, widać ją na zdjęciu, kupiona w TK-max

Przygotowanie:
Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj al dente wg przepisu na opakowaniu.
Papryczkę chili pokrój w kółeczka.
Jeśli korzystasz z mrożonych owoców morza to przelej je wrzątkiem na sicie.
Czosnek obierz i posiekaj.
Na 5 minut przed końcem gotowania się makaronu rozpuść w rondlu masło i wrzuć czosnek i chili.
Przesmażaj razem około 30 sekund i dodaj owoce morza.
Smaż około minuty i zalej winem.
Duś około 2 minut – musisz wyczuć kiedy kalmary będą miękkie (uważaj jeśli za długo będziesz dusić owoce morza staną się gumowe i niesmaczne).
Makaron odcedź i dodaj razem z serem do rondla z owocami morza.
Dokładnie wymieszaj i podawaj gorące danie.
Posyp obficie natką pietruszki. Smacznego :).

Zobacz również przepis na paellę z owocami morza:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/pikantna-paella-z-owocami-morza/

Makaron tagliatelle z owocami morza
Makaron tagliatelle z owocami morza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *